Senternovem

23-09-2009 | NRK start project 'herontwerp product'

Cradle to Cradle binnen de keten vormgeven

Begin 2008 startten de NRK, SenterNovem, MVO Nederland en vier kunststofbedrijven (Haval, Rompa, Sekisui Alveo en Vescom) een gebruikersgroep waarbij herontwerp van een bestaand product centraal stond. De meeste kunststofbedrijven waren voor de start met het project al langer bezig met milieubewuster produceren. Ze besloten mee te doen om meer kennis en inzicht te verkrijgen in wat mogelijk is op het gebied van Cradle to Cradle.

Cradle to Cradle
Ondanks de populariteit van het concept, weten maar weinig kunststofbedrijven wat het produceren volgens het Cradle to Cradle principe precies inhoudt en welke kansen het biedt voor hun bedrijf. Cradle to Cradle is een snel in populariteit groeiende filosofie waarin het totaal elimineren van afval centraal staat. Recycling van materialen en het gebruik van biopolymeren zijn belangrijke aspecten van Cradle to Cradle, een concept dat veel mogelijkheden biedt voor de kunststofindustrie.

Het project werd gefinancierd door het programma meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA). MJA is een convenant met afspraken tussen overheid en bedrijven om de energie-efficiency met gemiddeld 2% per jaar te verbeteren.