Gemeente Soest

.

Gemeente doet bod op Dorpshuis Soesterberg

23 september

De gemeente Soest heeft op basis van een recente taxatie een marktconform bod uitgebracht op het Dorpshuis Burgstede aan het Dorpsplein in Soesterberg.

De gemeente wil het Dorpsplein een flinke kwaliteitsimpuls geven met nieuwe woningen, waaronder woningen in de sociale sector. Daarom zijn de bestaande appartementen en bedrijfslocaties aan het Dorpsplein al aangekocht.

Het Dorpshuis is het laatste perceel dat moet worden aangekocht om nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken en daarmee de uitstraling van het plein aanzienlijk te verbeteren.

Soesterberg is al jaren toe aan een kwaliteitsimpuls. Dat is ook zo verwoord in het Masterplan Soesterberg. Het vernieuwen van de bebouwing aan het Dorpsplein, conform het raadsbesluit uit 2003, is daarbij een belangrijke stap.

Voor de ontwikkeling van het Dorpsplein is subsidie beschikbaar gesteld door de provincie Utrecht (náást de subsidies voor de projecten in het Masterplan). Aan de subsidie voor het Dorpsplein is wel de voorwaarde verbonden dat de ontwikkeling nog van start kan gaan in 2009.

Wethouder Bert Krijger van grondzaken: "Dat is kort dag. De gemeente is inmiddels al enkele jaren bezig met het aankopen van de appartementen. Dit hebben we succesvol afgerond. En we zijn al geruime tijd in overleg met de Stichting Dorpshuis die we nu een bod doen om het pand over te nemen. We naderen de eindfase van de verwerving en daarmee de start van een stevige kwaliteitsimpuls."

Wel alternatieve huisvesting, nog geen nieuwe sociaal-culturele accommodatie

Er is alternatieve ruimte beschikbaar gesteld voor de welzijnsactiviteiten die in het Dorpshuis plaatsvonden. Er zijn dan ook al activiteiten verplaatst, bijvoorbeeld naar de Banninghal.

Op dit moment is nog geen nieuw centrum voor sociaal-culturele activiteiten of cultuurhuis beschikbaar, waarin alle activiteiten weer bij elkaar onder één dak kunnen worden ondergebracht.

De gemeente wil toch het pand Burgstede aankopen om de gewenste kwaliteitsslag in te kunnen zetten met de provinciale subsidie. "Zonder die subsidie is het niet mogelijk om het Dorpsplein te vernieuwen en moeten de plannen voorlopig de ijskast in", legt wethouder Krijger uit.

"De huidige financiële situatie biedt geen zicht op een financiering zonder de provinciale subsidie. De mogelijkheden voor een nieuwe sociaal-culturele accommodatie brengen we in beeld, zoals is afgesproken met de Raad, bij de verdere concretisering van het Masterplan."