Gemeente Leidschendam-Voorburg


Resten Kanaal van Corbulo op Damplein

23 september 2009 - Projectwethouder Marcel Houtzager heeft maandag 21 september op het Damplein de bijzondere vondst van het Kanaal van Corbulo bekeken. Het Kanaal is deze week blootgelegd.

Kanaal van Corbulo
In het kader van de bouw van een parkeergarage onder het Damplein is afgelopen week het archeologisch onderzoek gestart. Tijdens de graafwerkzaamheden kwamen twee profielen van waterlopen aan het oppervlak, waarvan er één het Kanaal van Corbulo blijkt te zijn.

Verschillende kenners van het Kanaal van Corbulo hebben zich over de vondst gebogen en zijn van mening dat hier het Romeinse kanaal heeft gelopen. De wijze waarop de waterloop in het veen is ingebed en de locatie van de waterloop geven de doorslag in het herkennen van deze vondst.

Veilige scheepvaartroute
Het Kanaal van Corbulo werd rond 47 na Christus onder leiding van de Romeinse veldheer Corbulo gegraven door Romeinse soldaten. Het doel van het Kanaal was, naast het bezighouden van soldaten, het aanleggen van een veilige scheepvaartroute tussen de Maas en de Oude Rijn. Voor de aanleg werden bestaande riviertjes deels verder uitgegraven. Op andere plekken werd een nieuw kanaal als verbindingstuk toegevoegd.

In de afgelopen jaren is het Kanaal van Corbulo meerdere malen opgegraven ondermeer in de Rietvink, ter plaatse van de oude gemeentewerf en op de Sijtwendetracé aan de overzijde van de Vliet. Toch gaat het hier om een bijzondere vondst.
Het tracé van het Kanaal van Corbulo ter plaatse van de Damlaan was nog niet bekend. Deze vondst is daarmee de belangrijke en tot nu toe missende schakel in het traceren van de loop van het Kanaal.

Zoektocht naar vondsten op de bodem
Tijdens het archeologisch onderzoek (nog 1 of 2 weken) zal gezocht worden naar vondsten die op de bodem van het Kanaal zijn achtergebleven. Op basis daarvan kan een nauwkeuriger datering van het kanaal worden gemaakt.
Daarna zal de verdere ontwikkeling van de garage en de bebouwing op het Damplein worden voortgezet.

Houtzager en kanaal van Corbulo op Damplein