Gemeente Bernheze


Informatie van Optimisd

Optimisd

Optimisd helpt zelfstandigen met ondernemen

Juist in deze tijd van economische neergang kan het voor zelfstandige ondernemers bijzonder lastig zijn hun onderneming in stand te houden of hun beroep als zelfstandige uit te blijven oefenen. Zelfstandigen die moeite hebben in hun levensonderhoud te voorzien, kunnen onder bepaalde omstandigheden gebruik maken van een bijstandsregeling van Optimisd. Ook starters kunnen een beroep doen op dit Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Bent u als zelfstandige woonachtig in Veghel, Schijndel, Sint-Michielsgestel of Bernheze, dan is Optimisd er ook voor u. Als u niet zelf in uw levensonderhoud kunt voorzien, kunt u via Optimisd een beroep doen op een bijstandsregeling speciaal voor zelfstandigen. De Bbz is ook bedoeld om u aan een aanvulling op het bedrijfskapitaal te helpen. Daarnaast kunnen inwoners in een uitkeringssituatie via de regeling een lening ontvangen voor het starten van een eigen bedrijf.

Uitkering of lening
Naast de `starterslening' kan de bijstandsregeling u op verschillende manieren ondersteunen. De Bbz kan voor u bijvoorbeeld een periodieke uitkering zijn, als aanvulling op uw (bedrijfs)inkomen. Soms zult u meer gebaat zijn met een lening vanuit de Bbz om uw bedrijfskapitaal aan te vullen, zodat u noodzakelijke investeringen kun doen of kortlopende schulden gemakkelijker kunt aflossen.

Voorwaarden
Om voor een Bbz-uitkering in aanmerking te komen, dient u aan enkele voorwaarden te voldoen. Als u een gevestigd ondernemer bent met tijdelijke financiële problemen, dan zal uw bedrijf in principe levensvatbaar moeten zijn. Ook oudere zelfstandigen (vanaf 55 jaar) die minstens tien jaar een eigen bedrijf uitoefenen en die een inkomen hebben dat duurzaam lager is dan het sociaal minimum kunnen een beroep op de Bbz doen. Dat geldt ook voor zelfstandigen die hun eigen bedrijf moeten beëindigen, al dan niet door arbeidsongeschiktheid.

Starterslening
Voor starters die een beroep willen doen op een Bbz-uitkering gelden specifieke voorwaarden. Heeft u een Wwb-uitkering, dan kunt u zich maximaal gedurende één jaar voorbereiden op zelfstandigheid met behoud van uitkering. Daarvoor heeft u vooraf toestemming van Optimisd nodig. U moet in die periode begeleiding van deskundigen aanvaarden. Daarnaast dienen u en uw bedrijf aan alle wettelijke eisen te voldoen en zal het bedrijf dat u wilt starten levensvatbaar moeten zijn. Een Bbz-uitkering kan uitsluitend worden aangevraagd bij Optimisd. U kunt voor het indienen van een aanvraag en voor informatie terecht bij Optimisd, Frisselsteinstraat 6 in Veghel, telefoon (0413) 75 03 90.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35