Gemeente Delfzijl

Gemeentelijke organisatie Delfzijl in 2015: de regievoerende gemeente

De gemeentelijke organisatie van Delfzijl wil zich ontwikkelen tot een regievoerende gemeente. Het college heeft ingestemd met dit voorstel en laat dit verder uitwerken. Op hoofdlijnen betekent de âregievoerende gemeenteâ een relatief kleine organisatie die functioneert als regievoerder en opdrachtgever.

Decentralisatie en vergrijzing liggen aan de basis van deze omslag. De gemeente moet met minder â personeel en geld - meer doen en is daardoor genoodzaakt anders te werken. Naast goede samenwerking met buurgemeenten houdt dit voor Delfzijl in dat beleidsontwikkeling, uitvoering, en beheer anders opgezet moeten worden. Op hoofdlijnen betekent dit het volgende:

Â

Beleidsontwikkeling

Beleidsontwikkeling is bij uitstek een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Tot 2015 professionaliseren beleidsafdelingen zich verder en ontwikkelen zich tot regievoerder en opdrachtgever. Hierdoor kan de gemeente beter controle op de uitvoering uitoefenen.

Â

Uitvoering en beheer

Zelfstandige organisaties voeren het ontwikkelde beleid en beheer uit. Zij zijn dan verantwoordelijk voor bijvoorbeeld vergunningverlening en het beheer van de openbare ruimte. De gemeente stuurt deze organisaties aan. Hoe dit vorm krijgt is nog niet bekend. Samenwerking met (buur)gemeenten en andere organisaties behoort tot de mogelijkheden.

Â

Projectgroep

Om de regievoerende gemeente te ontwikkelen, stelt de gemeente de projectgroep âDelfzijl 2015â in. Deze projectgroep werkt een visiedocument uit en komt met een plan van aanpak. Diverse partijen waaronder de buurgemeenten Eemsmond, Appingedam en Loppersum bespreken het visiedocument en het plan van aanpak.