Gemeente Delfzijl

âWerk in zicht!â het regionale actieplan in de strijd tegen jeugdwerkloosheid

Met het actieplan âWerk in Zicht!â bestrijden de gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Bedum, Eemsmond, Winsum en De Marne de oplopende jeugdwerkloosheid. Doel is om in de periode 2009-2011 zoveel mogelijk arbeidsplaatsen voor jongeren te scheppen. Het plan is opgesteld naar aanleiding van het initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de stijging van jeugdwerkloosheid regionaal op te vangen met landelijke financiering.

Werken, leren of een combinatie van die twee

Groningen is verdeeld in de regioâs Noord, Oost en Centraal. Delfzijl behoort samen met Appingedam, Loppersum, Bedum, Eemsmond, Winsum en De Marne tot de regio Noord. Afgesproken is om in de regio Groningen tussen 2009-2011 duizend jongeren extra aan het werk te helpen. Daarnaast krijgen nog eens vierhonderd jongeren extra een werk-/leerbaan of stageplaats aangeboden. Alles is er op gericht om minimaal tachtig procent van de jongeren -waaronder kwetsbare jongeren en groepen jongeren die moeilijk aan het werk komen- een passend aanbod te doen. Uitgangspunt is dat jongeren, óf onderwijs volgen, óf een werk-/leerbaan hebben, óf werken.

Â

Stageplaatsen en leerplekken

Om deze doelen te bereiken, starten in de regio Noord nog voor het eind van het jaar de eerste projecten. Een voorbeeld hiervan is het project Kwalificeren(d) aan de bak. Deze actie bestaat uit het begeleiden van jongeren zonder diploma, die op zoek zijn naar werk. Deze jongeren krijgen een plaats aangeboden in kwalificerende trajecten bij een Sociale Werkvoorziening of bedrijven met erkende leerplekken. Daarnaast wordt samen met een grote zorgaanbieder de mogelijkheid onderzocht om een GOA op te zetten. Dit is een Gezamenlijke Opleidingsactiviteit. In dit GOA scholen jongeren geschoold zich in de zorg, techniek of schoonmaak. De verwachting is dat de start in januari 2010 plaatsvindt. Dat geldt ook voor het project Schoon aan de slag, waarbij het Noordepoortcollege, Werkplein Eemsdelta en Savantis extra stageplaatsen in de schoonmaak realiseren.

Â

Van de zijlijn

Ook het project Van de zijlijn gaat binnenkort van start en richt zich op multi-probleemjongeren. Verschillende organisaties die zich bezig houden met de begeleiding van jongeren zoals Sub Rosa en de Base groep werken in dit project samen met de ISD Noordoost. Doel is om multi-probleemjongeren te coachen en te begeleiden naar werk of school. Bovendien helpt het project bij de opbouw van een sociaal netwerk, zodat de jongeren aan het eind van het project opgaan in hun eigen netwerk.

Â

Projecten in 2010

Behalve activiteiten om jongeren te activeren die tot stilstand zijn gekomen, starten in 2010 ook verschillende preventieve projecten. Een voorbeeld hiervan is het Brugproject voorkomen van uitval. Dit project begeleidt vroegtijdige schoolverlaters naar leerwerkplekken. Daarnaast worden alle werkende jongeren die geen startkwalificatie hebben, benaderd om hen het volgen van een traject aan te bieden, waarbij zij nieuwe competenties kunnen verwerven. Op basis hiervan zal met de jongere en de werkgever over de mogelijkheid van scholing worden besproken.