Senternovem

22-09-2009 | Veelbelovende resultaten duurzaam transport

Het energieverbruik in goederenvervoer kan flink worden teruggedrongen, zo blijkt uit het project INTERACTION. INTERACTION (International Transport en Energy Reduction Action) stimuleert duurzame energiereductie in het goederenvervoer, kennis uitwisseling tussen branches en een standaard aanpak bij het identificeren van (grensoverschrijdende) mogelijkheden.

INTERACTION
INTERACTION startte in oktober 2006 onder begeleiding van Buck Consultants International. Honderd bedrijven uit zes Europese landen en actief in negentien verschillende branches namen deel. Zij bestudeerden zo'n twintig mogelijke maatregelen, zoals geografische bundeling van stromen, invoeren van routeplanningsystemen, reductie van spoedzendingen, inzet van alternatieve modaliteiten, maar ook gebruik van alternatieve brandstoffen en voertuigtechnieken, etc. De resultaten zijn aansprekend: met de maatregelen is 5 tot 30% energiebesparing mogelijk, 3 tot 5% besparing op de totale logistieke kosten van bedrijven en meer dan 20% potentieel op specifieke stromen.

SenterNovem
INTERACTION is opgestart door SenterNovem. SenterNovem ondersteunt bedrijven, kennisinstellingen en overheden met advies, kennis en financiële ondersteuning op het gebied van duurzaamheid en innovatie. SenterNovem begeleidde 3 Nederlandse pilots en ontwikkelde een raamwerk voor monitoring en voortgang van duurzaam transport.