IHPA: chemische 'tijdbom' Oekraïne bedreigt 7 miljoen mensen

23/09/2009 13:31

Tauw B.V.

International HCH and Pesticides Association vraagt EU om onmiddellijke actie

(Brno - 23 september) - De gezondheid van zeker 7 miljoen inwoners van Moldavië en Oekraïne wordt ernstig bedreigd door een voorraad oude pesticiden. Dat zegt de International HCH and Pesticides Association (IHPA). Volgens de organisatie moet de EU zo snel mogelijk in actie komen om deze 'grootste chemische tijdbom van Europa' onschadelijk te maken. Met die oproep heeft de IHPA in Tjechië het 10th HCH & Pesticides Forum afgesloten.

In de voormalige Kalush-fabriek in het westen van Oekraïne ligt maar liefst 10.000 ton overbodig hexachloorbenzeen (HCB) opgeslagen, zo werd tijdens het congres bekend. Vooral de ligging aan de rivier de Dnjestr maakt de situatie zeer gevaarlijk: één overstroming en het gif komt in hoge concentraties in het leefgebied van zo'n 7 miljoen mensen in het westen van Oekraïne en in Moldavië terecht.

In totaal worden tientallen miljoenen inwoners van Europa, Centraal-Azië en de voormalige Sovjet-Unie door pesticiden bedreigd. Alleen al Oekraïne heeft 4500 opslaglocaties met ruim 30.000 ton oude pesticiden, een erfenis uit het Sovjet-tijdperk. Sinds 2001 zijn de stoffen verboden. De verpakkingen gaan in de regel maar vijf á tien jaar mee. Gebeurt er in die periode niets, dan kunnen de stoffen eenvoudig in de bodem of het water terechtkomen.

Vooral de plattelandsbevolking loopt gevaar, zo stelt de IHPA. De WHO schat dat in 2050 de helft van alle mensen zal sterven aan kanker ten gevolge van besmetting van voedsel, water en het milieu. Een belangrijk deel daarvan komt voor rekening van pesticiden. Ook dreigt grote financiële schade. Alleen al het relatief kleine Nitrofen-schandaal (2002) in het voormalige Oost-Duitsland heeft in totaal 500 miljoen euro gekost.

De IHPA schat dat het stabiliseren of vernietigen van alle huidige voorraden overbodige pesticiden 1 miljard euro kost. In de slotverklaring roept de IHPA de Europese Commissie op om daarvoor snel een concreet actieplan te ontwikkelen, in nauwe samenwerking met de EU-lidstaten, de niet-EU-landen die vallen onder het European Neighbourhood Policy en de betrokken landen in Centraal-Azië.





http://www.ihpa.info