Gemeente Almelo

Sportbedrijf verantwoordelijk voor horeca in sporthallen

23 september 2009 - In goed overleg met de gemeente hebben de verschillende horecaondernemers besloten om de exploitatie van de horecavoorzieningen in gemeentelijke sporthallen te beëindigen. De gemeente vindt het belangrijk dat elke sporthal of sportpark een passend `sportcafé' heeft, waar sporters en supporters elkaar kunnen ontmoeten. Het college denkt dit te bereiken door de horeca onder te brengen in het gemeentelijk Sportbedrijf.

Verschillende horecaondernemers hebben meerdere jaren ruimte in de sportaccommodaties van de Gemeente Almelo gepacht. Meerdere factoren hebben in de afgelopen jaren geleid tot een zeer moeizame exploitatie van deze horecagelegenheden. Naast de horecafunctie van een kantine of café in een sporthal, erkent de gemeente het belang van de sociale functie: sporten betekent ook ontmoeten. Op hoofdlijnen heeft de gemeente daarom nieuwe richtlijnen voor het ontwikkelen van sportcafés binnen de gemeentelijke accommodaties opgesteld.

De gemeente heeft intensief gesproken met ondernemers en diverse alternatieven bekeken. Onderzoek heeft aangetoond dat de horecavoorzieningen volgens de nieuwe uitgangspunten, niet rendabel is voor een horeca ondernemer. Uiteindelijk is gekozen voor de best haalbare optie: het beëindigen van de huurovereenkomsten en de exploitatie onder te brengen bij het Sportbedrijf. Dat biedt combinatiemogelijkheden en financiële voordelen.

Ondernemers naar sportbedrijf

Met het oog op de jarenlange inzet en ervaring van de betrokken ondernemers, word gezocht naar een passende functie binnen het Sportbedrijf. De pachter van de sporthal Schelfhorst is in dienst van het Het Sportpark gekomen, straks onderdeel van het Sportbedrijf. Wanneer de IISPA Almelo wordt geopend (en de Rembrandthal gesloten) wordt de pachter van het café een functie aangeboden bij het Sportbedrijf. Tot die tijd blijft sport-café Rembrandt normaal geopend. De huurovereenkomst met de caféhouder van de tennishal wordt voortgezet binnen de nieuwe richtlijnen en voorwaarden van de gemeente.

Sportcafés: gericht op sporter

Binnen de nieuwe uitgangspunten voor de horecafaciliteiten bij binnensportaccommodaties wordt gesteld dat horecafaciliteiten een duidelijke relatie hebben met de sport. Commerciële verhuur in de horecaruimte voor niet-sportieve doeleinden wordt beperkt. Nevenactiviteiten moeten gerelateerd zijn aan het sportgebruik van de accommodatie. Kortom: horecaruimte wordt meer ingericht als een modern sportcafé, gericht op de sporters. En minder als een `bruin café', zoals dat nu meer het geval is. De uitgangspunten voor de exploitatie van de horeca binnen de diverse accommodaties, gaan door het Sportbedrijf in overleg met de gemeente, de sporters en gebruikers nader ingevuld worden.

Sportbedrijf

Het college van burgemeester en wethouders heeft recent een voorgenomen besluit genomen om te komen tot de oprichting van een Sportbedrijf. Dit bedrijf gaat alle taken uitvoeren op het gebied van sport. Zo ontstaat één loket waar inwoners en verenigingen terecht kunnen. Eerst worden de binnensportaccommodaties ondergebracht bij deze nieuwe organisatie. Daarna volgen de buitensportaccommodaties en uiteindelijk ook de uitvoering van Sportstimulering, Sportbuurtwerk en de Sport- en Speluitleen.

Met de oprichting van dit bedrijf wil het college van b&w een einde maken aan de ondoorzichtigheid van de sportinfrastructuur in Almelo, zoals die wordt ervaren door verenigingen, inwoners en functionarissen.