Gemeente Heusden


Betere hulp bij schulden 23 september 2009
Betere hulp bij schulden

Mensen met schulden worden in de gemeente Heusden per 1 oktober aanstaande beter geholpen. Door een verbeterde werkwijze en een integrale aanpak wordt sneller en effectiever hulp geboden. De nieuwe aanpak is ontwikkeld door de uitvoerders van de schuldhulpverlening: de Kredietbank Nederland en Juvans.

Door allerlei omstandigheden zoals bijvoorbeeld ziekte, werkloosheid, verslaving of het onvermogen om het uitgeven van geld binnen de perken te houden, kan het gebeuren dat mensen in financiële problemen komen. Vaste lasten en andere financiële verplichtingen kunnen niet meer worden betaald omdat het inkomen niet langer meer in verhouding staat tot de uitgaven. Het gevolg is dat er achterstanden ontstaan waarbij het ene gat met het andere gat wordt gedicht. Geld voor de wekelijkse boodschappen ontbreekt in vele gevallen. De Kredietbank Nederland (voorheen Stadsbank Midden Nederland) en Juvans kunnen dan hulp bieden. Gezamenlijk kiezen zij nu voor een nieuwe aanpak.

Een groot voordeel van de vernieuwde werkwijze is dat er voor de klant een zogenaamd stabilisatietraject wordt ingebouwd. Dit traject is erop gericht eerst rust in de financiële situatie te creëren en te zorgen dat de klant in zijn primaire levensbehoeften kan voorzien voordat een traject wordt ingezet om de schulden met schuldeisers te regelen. Ook wordt de werkwijze efficiënter. Juvans neemt in een intakegesprek de hele sociale situatie met de klant door en maakt een eerste taxatie van de schulden. Kan een zelfredzame klant met ondersteuning het probleem oplossen dan helpt Juvans. In alle andere gevallen wordt zo spoedig mogelijk doorverwezen naar de Kredietbank. Zonodig wordt door Juvans en de Kredietbank nauw samengewerkt. In die situaties worden de problemen integraal aangepakt, waarbij dat voorheen nog gescheiden van elkaar gebeurde. De verwachting is dat deze nieuwe werkwijze leidt tot een grotere kans van slagen van de schuldhulpverlening.

Een wethouder van de gemeente Heusden geeft op 1 oktober 2009 het startsein voor de intensievere samenwerking en de nieuwe aanpak tijdens een bijeenkomst met de betrokken medewerkers.

Heeft u hulp nodig bij de aanpak van uw financiële problemen? Dan kunt u zich melden bij Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Dit kan telefonisch via nummer (073) 644 42 44, of persoonlijk tijdens de spreekuren op één van locaties van Juvans in de gemeente Heusden. Kijk voor adressen en meer informatie op www.juvans.nl. Na aanmelding vindt er binnen twee weken een intakegesprek plaats. Hierbij wordt ingegaan op de financiële problematiek. Maar ook op verwante problemen, schulden komen immers nooit alleen. Meer informatie over de Kredietbank Nederland vindt u op www.kredietbanknederland.nl. Geplaatst op: 23 september 2009