Boek Oerdis aangeboden - Ons menu was vroeger zo gek nog niet

23/09/2009 14:25

InnovatieNetwerk

Ons menu was vroeger zo gek nog niet / Marijke Vos neemt nieuw boek 'Oerdis' in ontvangst

Wethouder Marijke Vos heeft gisterenavond het eerste boek 'Oerdis' in ontvangst genomen. Oerdis is een fascinerend verslag van een speurtocht naar de voeding van onze verre voorouders. Het geeft verrassende oplossingen voor moderne problemen als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Het boek is overhandigd tijdens de eerste bijeenkomst van de debatserie 'De toekomst van de landbouw en ons eten' in de Rode Hoed in Amsterdam. Chefkok Eric van Veluwen overhandigde het boek aan Marijke Vos.

Overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten zijn de grote gezondheidsproblemen in deze tijd. De gemeenschappelijke oorzaak ligt in ons huidige voedingspatroon. In het boek 'Oerdis' wordt de oplossing gezocht in het verre verleden. De vragen 'Hoe aten de eerste mensen?' en 'Hoe goed was de voeding afgestemd op hun lichaam?' staan daarbij centraal.

Oerdis bevat recepten en dagmenu's, om dit 'nieuwe oude eten' zelf ook in de praktijk uit te proberen. Pierre Wind zegt het zo: "Dit is het culinaire Utopia. Wat mij betreft verplicht leesvoer. Het brengt het gezonde verstand aan het twijfelen."

Het boek is geschreven door historicus Liesbeth Smits en door Henk Huizing van InnovatieNetwerk. Chefkok Eric van Veluwen liet zich inspireren door Oerdis en schreef de recepten voor het boek. Diëtisten Karine Hoenderdos en Mary Stottelaar ontwikkelden volwaardige Oerdis dagmenu's.

Oerdis is een gezamenlijke uitgave van InnovatieNetwerk en het Nederlands Openluchtmuseum. Het boek is te bestellen bij www.kunstmag.nl voor euro 9,95 (exclusief verzendkosten). Meer informatie over Oerdis op www.oerdis.nl.