Gemeente Lelystad

Verzekering voor alle lelystadse vrijwilligers

Woensdag 23 september 2009

De gemeente Lelystad wil per 1 januari 2010 een verzekering afsluiten voor alle vrijwilligers binnen Lelystad. De gemeenteraad moet hierover goedkeuring geven tijdens de najaarsnota.

Kosten volledig betaald

Dit betekent dat vrijwilligersorganisaties vanaf die datum niet meer zelf een verzekering voor hun vrijwilligers hoeven af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering van de organisatie zelf moet wel worden behouden. De kosten van de verzekering worden volledig betaald door de gemeente. Hiervoor ontvangt de gemeente een tegemoetkoming van het Rijk.

Iedereen goed verzekerd

Op dit moment zijn vrijwilligers zeer divers verzekerd, waardoor een goede dekking niet gegarandeerd kan worden. Soms zijn vrijwilligers ook niet verzekerd. Met het afsluiten van een gemeentelijke collectieve vrijwilligersverzekering zijn alle vrijwilligers, zowel individueel of binnen een organisatie, in Lelystad goed verzekerd. Ook mantelzorgers vallen onder de verzekering.

Convenant

Het Rijk en de VNG hebben begin 2009 een convenant ondertekend om het afsluiten van lokale vrijwilligersverzekeringen te bevorderen. Gemeenten ontvangen een bijdrage van het Rijk die voor de verzekering van vrijwilligers bestemd is, maar door de gemeenten nog wel als zodanig geoormerkt moet worden. Dit gebeurt voor Lelystad via een integrale afweging bij de najaarsnota.

Vrijwilligerswerk belangrijk

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de stad. Vrijwilligers zijn het cement in de Lelystadse samenleving en de drijvende kracht achter verenigingen. Het aantal vrijwilligers in Lelystad is hoog: 47%. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde: 40%. Een goede verzekering die de risico's van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekt, benadrukt het belang van vrijwilligerswerk en helpt mee het vrijwilligerswerk te stimuleren. Daarom stemde het college vandaag in met het voorstel.
---