Haarlem is Meest Gastvrije Stad 2009

23/09/2009 14:30

VVV Nederland

Haarlem, 23 september 2009 - Haarlem is de meest gastvrije stad 2009. Dit is de uitkomst van het onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies, dat in samenwerking met VVV Nederland is uitgevoerd. In de 21 grootste steden van ons land is bezoekers naar hun mening gevraagd en op basis daarvan kwam Haarlem als Meest Gastvrije Stad 2009 uit de bus.

Op feestelijke wijze werd vanmiddag om 14.00 uur op het stadhuis van Haarlem bekend gemaakt dat Haarlem zich een jaar lang Meest Gastvrije Stad mag noemen. De onderscheiding werd symbolisch overhandigd aan burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem door Kees van Wijk, algemeen directeur VVV Nederland.

"De uitverkiezing tot meest gastvrije stad van Nederland is vooral de uitdrukking van de waardering door de bezoekers. Het is een echte publieksprijs. Gastheerschap en gastvrijheid zijn een belangrijke sleutel voor een succesvol binnenstadsbeleid. Een sleutel die ondernemers en overheid samen in handen hebben. Als VVV Nederland houden wij ons dagelijks bezig met het gastheerschap van stad of streek. We feliciteren Haarlem dan ook van harte met dit fantastische resultaat", aldus Van Wijk.

Burgemeester Schneiders reageerde bijzonder verheugd op de onderscheiding voor zijn stad. "De gemeente Haarlem heeft enorm geïnvesteerd in de binnenstad. Deze prijs is een resultaat van de samenwerking tussen gemeente, de horeca, de winkeliers en de culturele instellingen. Het is prachtig erkenning te krijgen voor de inspanningen die zijn geleverd. Ik ben trots op mijn stad, die klasse en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan!", aldus Scheiders.

Winkelstad

Haarlem scoort met name op winkelaanbod en de horeca het hoogst. Dit sluit aan bij het imago van Haarlem als winkelstad. De tweede en derde plek worden door de Brabantse steden Breda en 's-Hertogenbosch ingenomen. Op de vierde plek is Maastricht geëindigd, gevolgd door Enschede op de vijfde plaats. Overigens werd géén van de onderzochte steden als niet gastvrij beoordeeld.

Jaarlijks onderzoek

Het jaarlijkse onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies in samenwerking met VVV Nederland zoomt in op de 21 grootste steden van Nederland. Op basis van 8.000 enqu(ee)tes onder de Nederlandse bezoeker, zijn deze steden op 27 aspecten voor wat betreft 'Vriendelijkheid & Veiligheid', 'Horeca & Vrije tijd', 'Stad & Architectuur' en 'Bereikbaarheid & Informatie' onderzocht. Per stad zijn 381 enqu(ee)tes afgenomen om een objectieve meting te doen. De bezoekers zijn gevraagd om verschillende aspecten van de stad te beoordelen.

'Vriendelijkheid & Veiligheid'

Haarlem scoort hier op alle aspecten het beste. Gevolgd door Nijmegen en Enschede. Breda en 's-Hertogenbosch eindigen als vierde en vijfde.

'Horeca & Vrije tijd'

Breda eindigt hier als eerste, gevolgd door 's-Hertogenbosch. Haarlem is derde, gevolgd door Maastricht en Amsterdam.

'Stad & Architectuur'

Haarlem staat op de eerste plaats, gevolgd door Maastricht en Breda. Na 's-Hertogenbosch op de vierde plaats, eindigt Utrecht hier als vijfde.

'Bereikbaarheid & Informatie'

's-Hertogenbosch en Breda op de eerste en tweede plaats, gevolgd door Haarlem, Enschede en Eindhoven.

In 2010 zullen de steden opnieuw meedoen aan de Meest Gastvrije Stad. De steden worden dan opnieuw door de bezoekers van de stad beoordeeld op de gastvrijheidsaspecten.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.vvv.nl