Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen sponsoring kalfsvlees

23 september 2009 - kamerstuk

Kamerbrief over sponsoring van kalfsvleesreclame door de EU. Er is geen sprake van een bijdrage van LNV. De nationale financiële bijdrage komt volledig voor rekening van het Nederlandse bedrijfsleven.

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u, mede namens de staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden op de vragen die op 4 september jl. zijn gesteld door de leden Van Bommel en Van Velzen (beiden SP) over sponsoring van kalfsvleesreclame door de EU (2009Z15744).

1
Bent u bekend met het TV-spotje met de heer R.Geus die stelt "blij te worden" van kalfsvlees? Zo ja, deelt u de mening dat de heer Geus vooral blij wordt van het Europees belastinggeld dat mede zijn salaris betaalt? 1) Ja. Waar de heer Geus precies blij van wordt, is mij niet bekend.
2
Is het waar dat het ministerie van LNV een promotieprogramma voor kalfsvlees van de Europese Commissie medefinanciert met een bedrag van bijna 2,8 miljoen euro? 2)
Nee, er is geen sprake van een financiële bijdrage van het ministerie van LNV. De nationale financiële bijdrage aan bedoeld promotieprogramma komt volledig voor rekening van het Nederlandse bedrijfsleven (TK 2007-2008, nr. 3244 en 2009, D 36412).


3
Op grond waarvan heeft u gemeend dit programma, dat is ingediend door de Centrale Organisatie voor de Vleessector, te moeten steunen? De Europese Commissie biedt de lidstaten de gelegenheid om voorlichtings- en afzetbevorderingsprogramma's voor landbouwproducten op de Europese interne markt bij haar in te dienen. Op voorwaarde dat de nationale cofinanciering volledig voor rekening van de sector zou komen en omdat het programma aan alle door de Europese Commissie gestelde criteria voldeed, heb ik besloten het betreffende programma ter goedkeuring aan de Europese Commissie aan te bieden.

4
Deelt u de opvatting dat deze steun aan de producenten van kalfsvlees marktverstorend kan werken? Indien nee, waarom niet? Nee. De campagne van de sector richt zich voornamelijk op het geven van voorlichting over kwaliteitssystemen in de kalfsvleessector en verstrekt uitgebreide informatie over communautaire en nationale regels inzake kwaliteitsregelingen voor de borging van de veiligheid van vleesproducten.
5
Verkeert de kalfsvleessector in de Europese Unie dusdanig in de problemen dat juist deze sector met een extra promotiecampagne ondersteund moet worden? Promotiecampagnes zijn voornamelijk gericht op voorlichting en informatieverstrekking aan de consument. Met dergelijke campagnes wordt beoogd het vertrouwen van de consument in communautaire landbouwproducten, in dit geval kalfsvlees, te versterken. Deze campagnes kunnen worden gevoerd ongeacht of een sector in de problemen verkeert of niet.

6
Deelt u de opvatting dat de Europese Unie nu reeds zeer veel geld besteedt aan ondersteuning van producenten in de landbouw en veeteelt en de bevordering van de afzet van hun producten dat medefinanciering van promotieprogramma's niet nodig is? Indien nee, waarom niet?
Nee. De jaarlijkse communautaire bijdrage voor alle programma's bedraagt circa 45 miljoen euro. Aan Nederland worden per jaar gemiddeld 3 programma's toegewezen. Hiermee is een bedrag aan communautaire financiering gemoeid van jaarlijks gemiddeld ruim 3 miljoen euro. De programma's hebben een looptijd van twee of drie jaar.


7
Wordt u blij van kalfsvlees? Zo ja, hoe kunt u dat rijmen met het rapport van het Wageningen Universiteit en Researchcentrum, dat kalfsvlees als één van de drie prioriteiten aanwijst wanneer het gaat om ongerief bij het dier dat het meest met het houderijsysteem verweven is? 3)
Ik acht het van groot belang dat het houderijsysteem in de kalverhouderij zich reeds een aantal jaren in positieve zin ontwikkelt. Dit heeft ertoe geleid dat een kalfsvleesproducent het "Beter Leven-kenmerk" van de Dierenbescherming verkregen heeft voor het kalfsvlees dat aan de eisen voldoet en dat andere kalfsvleesproducenten er naar streven dit kenmerk eveneens te verwerven.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1) www.kalfsvlees.nl

2) Persbericht ministerie LNV, 23 juli 2009

3) Animal Sciences Group: Ongerief bij rundvee, varkens, pluimvee, nertsen en paarden Inventarisatie en prioritering en mogelijke oplossingsrichtingen (oktober 2007