ABVAKABO FNV

Een derde personeel heeft `eigen' arbo-regels

De regels voor veilig werken zijn bij een op de drie werknemers helemaal toegespitst op het bedrijf en de branche waar ze werken. Dat blijkt uit een recent verschenen overzicht van 57 zogeheten arbocatalogi, die gelden voor ongeveer een derde van de werknemers.

Sinds de invoering van de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet per 2007 kunnen werkgevers en vakbonden in een arbocatalogus meer zelf bepalen hoe er veilig gewerkt wordt in een sector. Tot nu toe heeft minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken 57 catalogi goedgekeurd.

Daarnaast liggen er nog vijftig arbocatalogi voor toetsing bij Donner. Als ook deze sectorafspraken worden goedgekeurd, valt bijna de helft van de werknemers onder een arbocatalogus.

Zorgen
In januari dit jaar maakte de Tweede Kamer zich nog zorgen over hoe weinig afspraken werkgevers met hun werknemers maakten over veilig werken. Tot dan toe waren 27 van de circa 250 arbocatalogi goedgekeurd. De Arbeidsinspectie is nu ook extra kritisch als bij een controle blijkt dat er geen arbocatalogus is.

"We zijn behoorlijk op weg", stelt voorzitter Robin Linschoten van de commissie Begeleiding Arbocatalogi inmiddels. Maar de oud-staatssecretaris van Sociale Zaken erkent dat er nog behoorlijk wat moet gebeuren."Het aantal kan nog fors worden uitgebreid en diverse catalogi zijn nog niet compleet."
23-09-2009, Algemeen | Meer over: arbocatalogi