Waterschap Groot Salland

Leerlingen Het Kompas openen speel- en infoplaats in waterberging Nieuwleusen

Laatste wijziging: 23 september 2009

Bewapend met emmers water en zelfgemaakte bootjes hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Het Kompas uit Nieuwleusen de nieuwe speel- en infoplaats in de waterberging aan de Buldersleiding in Nieuwleusen officieel geopend. Waterschap Groot Salland richting de waterberging in met een informatiehut en diverse speel- en doedingen, zodat de berging ook een informatieve en educatieve functie heeft. De waterspeel- en infoplaats - een winnend project van de jubileumprijsvraag die het waterschap vorig jaar uitschreef in verband met het 700-jarig bestaan - is toegankelijk vanaf het nabijgelegen fietspad en vanaf de Bouwhuisweg.

Om de waterberging te openen gooiden de leerlingen tegelijkertijd emmers water leeg die even daarvoor waren gevuld met de in de berging geplaatste grondwaterpomp. Daarna gingen ze enthousiast aan de slag met zelfgemaakte bootjes, de grondwaterpomp en de stapstenen. Het waterschap voerde het project aan de Buldersleiding geheel in eigen beheer uit. Een bruggetjes, de grondwaterpomp, een zithoekje van zwerfkeien en de stapstenen zijn door waterschappers zelf gemaakt en geplaatst. Hierbij is gebruik gemaakt van duurzaam en hergebruikt materiaal. Zo zijn bijvoorbeeld de oude houten damwanden uit het Meppelerdiep hergebruikt voor de informatiehut.

Vasthouden
Binnen zijn werkgebied is het Waterschap Groot Salland op zoek naar ruimte voor water om onder meer verspreid door het gebied waterbergingen aan te leggen. Hiermee neemt het waterschap maatregelen die nodig zijn om de effecten van klimaatveranderingen op te vangen. In tijden van veel neerslag worden waterbergingen gebruikt om water ter plaatse vast te houden. Door het water te bergen in het gebied waar het valt, wordt overstroming van lager gelegen gebieden tegengegaan. Daarnaast kan met het vastgehouden water in droge periodes het grondwaterpeil op het juiste peil worden gehouden. Dit voorkomt verdroging van de grond en gewassen.

De aanleg van waterbergingen combineert het waterschap met natuurontwikkeling. En dat werpt z'n vruchten af. In de door Groot Salland aangelegde bergingen is al bijzondere flora en fauna te ontdekken, zo ook in de geopende waterberging aan de Buldersleiding.
Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl