BFT en KNB maken gegevens notariaat tweede kwartaal bekend

23/09/2009 15:48

KNB

In het tweede kwartaal van 2009 zijn er 163 notariskantoren die speciale aandacht verdienen op basis van hun financiële situatie. Dat is 20% van het totaal aantal notariskantoren. In het eerste kwartaal waren dat nog 91 kantoren. In totaal zijn er 18 kantoren met een negatieve bewaringspositie, waarvan 10 vanwege administratieve onvolkomenheden. Bij de overige 8 doet Bureau Financieel Toezicht (BFT) nader onderzoek. Als blijkt dat deze kantoren de derdengelden inderdaad gebruikt hebben voor andere doeleinden dan waarvoor deze bestemd zijn, dient BFT een klacht in bij de tuchtrechter en volgt een procedure. Deze informatie is vandaag bekend gemaakt door BFT en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Tot nu toe zijn er geen kantoren failliet gegaan. Wel is er in 2009 een handvol kantoren die - vanwege slechte financiële omstandigheden - zelf besloten heeft om het kantoor te sluiten en het protocol over te dragen. KNB en BFT verwachten dat er het komende jaar nog een aantal kantoren zal moeten sluiten vanwege financiële omstandigheden. Faillissementen worden ook niet uitgesloten. De protocollen van deze kantoren worden - ook bij een eventueel faillissement - overgedragen aan een andere notaris, waardoor de gegevens van de klanten behouden blijven en de dienstverlening gewaarborgd blijft.

Indien zich een situatie voordoet waarbij derdengelden zijn gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor die bestemd zijn en niet kunnen worden terugbetaald door het kantoor of de notaris zelf, dan kan het voorzieningsfonds van de KNB worden aangesproken.





www.knb.nl