SGP


22 - 09 - 09 | Winkeltijdenwet

Winkeltijdenwet

De SGP is het gerommel en gedoe met de Winkeltijdenwet meer dan beu. De mazen in die wet moeten zo snel mogelijk worden gedicht, zeker nu blijkt dat steeds meer gemeenten de wet gewoon ontduiken. Dat zei SGP-fractievoorzitter Van der Vlies tijdens het spoeddebat over de Winkeltijdenwet. Het kabinet wil de aanpassing van de wet op de lange baan schuiven. De SGP vindt dat CDA, maar zeker de ChristenUnie dit niet moet accepteren.

---

Winkeltijdenwet
B.J. van der Vlies
22 september 2009

Wat een raar debat vanmiddag. Er liggen twee wetsvoorstellen over de toerismebepaling klaar voor behandeling. Eén van de regering en één van SGP en SP. Nu houden we snel even tussendoor een debatje over de termijn waarop een gewijzigde Winkeltijdenwet in moet gaan. Ineens maant de VVD daarbij tot spoed.

De praktijk is dat we een wet hebben die op alle mogelijke manieren wordt misbruikt, ondergraven en omzeild. Dat mogen we niet langer blijven aanzien. Zeker niet het misbruik van de toerismebepaling en ook de bepaling voor avondwinkels op zondag moet worden aangepakt. Die bepalingen zijn een bron voor ontduiking van de hoofdregel dat winkels op zondag gesloten zijn.

Wetswijziging op zeer korte termijn is noodzakelijk. Waarom?

Voor de SGP-fractie staat het motief van de zondagsrust âvoortkomend uit de joods-christelijke traditie- voorop. Het is een goede zaak wanneer we één dag in de week hebben om op adem te komen, zonder dat we hoeven te werken.

Vanmiddag op de radio hoorde ik nog een ondernemer zeggen: âDe kleine winkel wordt verbrijzeld door de grote winkelketensâ. Al die koopzondagen zijn zeer slecht voor de kleine winkelier, zeker ook als hij geen personeel heeft. Hij wordt gedwongen om toch te werken, omdat de klanten anders naar de concurrent gaan.

De werknemer komt ook in de problemen. Hij moet bij een toenemend aantal koopzondagen steeds vaker op zondag werken. Dat is slecht voor hemzelf en voor zijn sociale omgeving. Rust en recreatie zijn zaken die bij uitstek gezamenlijk beleefd worden.

De wet wordt niet gehandhaafd, verrommelt en zit vol met gaten: mijn oproep vandaag is:
⢠Minister: zet op korte termijn door. 1 januari 2010 is nog steeds haalbaar.
⢠CDA en CU: Accepteer geen uitstel. Deze wet móet er komen. ⢠PvdA: luister naar de vakbonden en steun inperking van het misbruik van de wet.
⢠VVD en D66: Houd nu eens op met dat altijd terugkerende individualistische refrein. Die tijd is echt voorbij. ⢠De Kamer als geheel: laten we snel tot behandeling van beide wetsvoorstellen overgaan.

Laat de zondag weer werkelijk een dag van rust worden!