SGP


23 - 09 - 09 | Verbijsterend

Verbijsterend en onverteerbaar

De SGP vindt het onverteerbaar dat de beruchte criminele vrouwenhandelaar Saban B tijdens zijn verlof heeft kunnen ontsnappen. âVerbijsterend,â zei SGP-kamerlid Van der Staaij hierover in het interpellatiedebat hierover in de Tweede Kamer.
---

Onverteerbaar. Verbijsterend. Een zeer bittere pil voor de slachtoffers. Dat zijn inderdaad de breed gevoelde emoties rond het afschuwelijke nieuws dat een gevreesde mensenhandelaar tijdens een verlof om zijn kind te bezoeken, de benen heeft genomen. Wij herkennen en delen deze emoties geheel. Dit had niet mogen gebeuren. Dit is een aanfluiting. Het vertrouwen in de rechtsstaat is ernstig ondermijnd.

Er is alle reden om naar aanleiding van deze ontsnapping als medewetgever kritisch te kijken naar de wettelijke regels rond het verlof. Als controleur van de regering spreken we de minister van Justitie aan op het handelen van het Openbaar Ministerie. Daarvoor draagt hij immers politieke verantwoordelijkheid. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat het Openbaar Ministerie heeft toegestemd in een verlof voor deze veroordeelde mensenhandelaar? Is de minister bereid de regels aan te scherpen?

Onbevredigend is dat het oordeel van de rechter in dit geval uit summiere persberichten moet worden gehaald. Waarom is er niet gewoon een duidelijk gemotiveerde uitspraak actief openbaar gemaakt, waarin de feiten en de belangenafweging duidelijk verwoord staan. De wet gaat daarvan toch uit?

De SGP vindt kort en goed dat er veel hogere eisen gesteld moeten worden aan het toestaan van verlof voor degenen die voor zeer ernstige delicten zijn veroordeeld. Er kunnen uitzonderlijke omstandigheden zijn dat een tijdelijk verlaten van de gevangenis gebillijkt kan worden (bijv. voor een begrafenis van een familielid). Maar dan zou vervolgens nog verzekerd moeten zijn, dat iemand intussen niet kan ontsnappen. Het is naïef om te denken dat doorgewinterde criminelen zich ineens keurig aan een meldingsplicht zullen houden.