Ingezonden persbericht


Persbericht

Driebergen, 23 september 2009

CAO Recreatie biedt kansen voor jongeren

Onderhandelingsresultaat helemaal afgestemd op recessie

Voor de recreatiesector zijn dit ook economisch onzekere tijden. Het definitieve akkoord voor de CAO Recreatie dat op 22 september jongstleden werd bereikt, houdt hier volledig rekening mee. Martin Merks, manager Sociaal Beleid van RECRON, hierover: "Dit akkoord is in alle opzichten volledig van deze tijd. Inhoudelijk valt op dat we het accent gelegd hebben op arbeidsmarkt- en scholingsactiviteiten. Hierdoor houden jongeren nog volop kansen in onze branche."

De CAO geldt voor de 30.000 werknemers bij bungalowparken, kampeerbedrijven, groepsaccommodaties, zwembaden en buitensportbedrijven. RECRON en de sociale partners (CNV BedrijvenBond, FNV Recreatie en ABVA/KABO FNV) hebben een looptijd van één jaar afgesproken tot 1 juli 2010.

Accent op arbeidsmarkt- en scholingsactiviteiten

Recreatieondernemers hebben baat bij een ruim aanbod van goed opgeleide recreatiemedewerkers. Ook willen ze dat deze enthousiaste, gedreven mensen snel een baan in de sector vinden. De CAO Recreatie haakt hierop in. Zo komen er 300 extra leerwerkplaatsen (BBL-trajecten). Daarnaast stellen RECRON en de vakbonden een plan van aanpak op om ervoor te zorgen dat schoolverlaters (die langer dan drie maanden werkloos thuiszitten) kennis kunnen maken met de recreatiebranche. Werkgevers worden gestimuleerd om zo veel mogelijk schoolverlaters een stageplaats aan te bieden. Bovendien spannen werkgevers zich in om de BOL-leerling die zijn diploma heeft behaald een arbeidsovereenkomst voor minimaal 6 maanden aan te bieden. De mogelijkheid van regionale arbeidspools wordt bezien, waarbij nauw samen wordt gewerkt met de mobiliteitscentra van UWV Werkbedrijf. Tot slot zet RECRON ¤ 100.000,- uit haar bestemmingsreserves binnen het Sociaal Fonds Recreatie in voor scholings- en arbeidsmarktactiviteiten.

Verhoging met 0,75%
Naast deze afspraken over scholing en arbeidsmarktbeleid zijn er in de arbeidsvoorwaarden en regelgeving zoals in de vorige CAO Recreatie stonden, geen wijzigingen opgetreden. Wel worden per 1 oktober 2009 de schaalbedragen en de feitelijk uitbetaalde salarissen verhoogd met 0,75%.

RECRON is tevreden dat er wederom zo snel kwaliteitsafspraken met de sociale partners konden worden gemaakt. Evenals voorgaande jaren is er tijdig en in een goede verstandhouding een akkoord bereikt.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een opti­maal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ruim 2.000 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groeps­accom­mo­daties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.


---