Senternovem

23-09-2009 | Wijziging Convenant Benchmarking

Niet-ETS bedrijven moeten voor 2 oktober 2009 overstappen

Door de introductie van het Europese systeem van emissiehandel (ETS) en de ondertekening van het Duurzaamheidakkoord, werd het noodzakelijk het Convenant Benchmarking aan de nieuwe situatie aan te passen. In overleg tussen VNO-NCW, de brancheorganisaties en de overheid is het Convenant Benchmarking gewijzigd in de Meerjarenafspraak Energie-efficiency ETS-ondernemingen (MEE). Op 2 oktober 2009 wordt het MEE ondertekend door VNO-NCW, de brancheorganisaties en de overheid. Facilitering van dit nieuwe MEE wordt uitgevoerd door SenterNovem.

ETS-plichtige bedrijven automatisch naar MEE
Het vernieuwde convenant houdt specifiek rekening met de positie van ETS-plichtige bedrijven. Bedrijven die nu deelnemen aan het Convenant Benchmarking en verplicht zijn deel te nemen aan het Europese systeem van emissiehandel gaan automatisch over naar het MEE.

Niet-ETS bedrijven
Omdat het MEE is toegesneden op ETS ondernemingen, wordt de deelname van een niet-ETS onderneming, niet voortgezet in MEE. Mede namens VNO-NCW, adviseren wij niet-ETS ondernemingen daarom zo snel mogelijk, doch uiterlijk 2 oktober a.s., over te stappen naar het MJA3 Convenant. De systematiek van beide convenanten is hetzelfde. De MJA3 convenanttekst vindt u bij de downloads aan het eind van dit bericht.

Bij de downloads is tevens een formulier (Formulier A) te vinden om deze overstap kenbaar te maken. Wij verzoek u dit formulier in te vullen, op uw eigen briefpapier te printen en te sturen naar: SenterNovem, t.a.v. Team Netwerk bedrijven, Postbus 17, 6130 AA SITTARD. Scannen en mailen naar secretariaat.FO.MJA@senternovem.nl mag ook.

Concerns met ETS én niet-ETS bedrijven
Indien een concern, dat zowel uit ETS als niet-ETS bedrijven bestaat, als geheel concern wil deelnemen aan het MEE akkoord, dient zij dit eveneens voor 2 oktober a.s. kenbaar te maken. Hiervoor vindt u ook een formulier (Formulier B) bij de downloads. De verdere afhandeling is gelijk aan het genoemde in voorgaande alinea. Tevens zal het concern dit moeten mededelen aan het bevoegd gezag van de niet-ETS inrichtingen.

Vrijstelling energiebelasting
Ondernemingen die nu deelnemen aan het Convenant Benchmarking en aan MJA3 krijgen vrijstelling van de 4de schijf energiebelasting voor elektriciteitsgebruik, als zij voldoen aan de daarvoor geldende criteria. De belastingdienst ziet er streng op toe dat er geen pauze zit tussen het lidmaatschap van het ene naar het andere convenant. De overgang naar een ander convenant dient daarom naadloos te gebeuren.

Downloads

MJA3 convenanttekst - 1 juli 2008