Nominaties Niek de Jong Prijs 2009 bekend

23/09/2009 16:18

Zorgverzekeraars Nederland

De nominaties voor de Niek de Jong Prijs 2009 zijn bekend. Vijf projecten dingen mee naar de hoofdprijs van 10.000 euro. Op woensdag 4 november wordt bekend gemaakt wie de winnaar is. De overige vier genomineerde projecten ontvangen ieder 2500 euro. Voor de Niek de Jong Prijs 2009 zijn in totaal 67 innovatieve en imagobevorderende zorgprojecten ingediend. De Niek de Jong Prijs is een initiatief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

De jury heeft de volgende vijf projecten genomineerd:

Stichting Stomaatje: de stoma taboedoorbrekend bekendheid geven

Een jonge stomapatiënte zette zelf een website op met informatie over stoma's, door een gastenboek op de website ontstond een forum en daarmee een platform voor informatie-uitwisseling. Omdat hieraan bij met name jongeren met een stoma grote behoefte bleek, werd de stichting Stomaatje opgericht die door middel van transparantie en openheid het taboe op stoma's wil doorbreken. Want "een stoma is niet vies en heus niet alleen voor oude mensen".

BOSK: metamorfosedag voor jongeren met een schisis (hazenlip)

Al sinds 2003 organiseert BOSK (vereniging van motorische gehandicapten en hun ouders) jaarlijks de Metamorfosedag voor jongeren van 13-18 jaar met een hazenlip (schisis). Op deze dag zijn jongeren op een positieve manier bezig met hun uiterlijk onder professionele begeleiding van onder meer een visagist, haarstylist en een kledingstylist. Ook ontvingen alle jongeren een persoonlijk huidadvies. BOSK wil dit soort initiatieven uitbreiden naar jongeren met andere beperkingen.

Altrecht Geestelijke Gezondheidszorg: hotel WA Huis

Drie maanden lang richtte Altrecht GGZ een kamer in als hotelkamer in het WA Huis te Utrecht. Familie van cliënten, omwonenden, journalisten en andere belangstellenden die wilden ervaren hoe het is in een psychiatrisch ziekenhuis te verblijven, konden er een weekend logeren. Het project leverde een forse bijdrage aan de 'destigmatisering' van de psychiatrie. Of, zoals een van de gasten het verwoordde:"Het is zo gek nog niet in het gekkenhuis."

Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker: project Koesterkind

Het project Koesterkind wil ouders van kinderen die gaan overlijden helpen met producten en activiteiten zodat zij zich volledig op de laatste periode met hun kind kunnen concentreren. Palliatieve zorg voor kinderen is in Nederland nog niet op grote schaal georganiseerd. Met brochures, een telefonische hulpdienst, een website, ervaringsverhalen, symposia voor hulpverleners, enzovoorts, wil de vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) ouders van stervende kinderen helpen.

Interakt Contour Groep: heb ik een probleem dan?

Een veel voorkomend probleem bij mensen met een niet aangeboren hersenletsel is dat zij geen of beperkt ziektebesef hebben. Hulpverleners vinden dit vaak moeilijke cliënten omdat de cliënt niet wil meewerken en zelf geen probleem ervaart. Met als doel hulpverleners te ondersteunen, is door een medewerker van de Interakt Contour Groep te Nunspeet een boek geschreven waarin een bepaalde methodiek wordt geschetst om deze groep cliënten op een goede manier toch te helpen. De methode wordt inmiddels bij diverse zorginstellingen in Nederland gepresenteerd.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 4 november op het kantoor van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) te Zeist. Van ieder project wordt een kort filmpje vertoond en vindt een live gesprekje plaats met de initiatiefnemers. De jury maakt vervolgens de prijswinnaar bekend die de cheque van

EUR 10.000,= uit handen van ZN-voorzitter Wiegel ontvangt.

Jury

De jury van de Niek de Jong Prijs 2009 bestaat uit juryvoorzitter Ton van Houten (bestuursvoorzitter zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid/vicevoorzitter ZN), Atie Schipaanboord (directeur Beleid & Innovatie Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie NPCF), Ruud Koolen (hoofdredacteur Skipr) en Wout Dekker (secretaris jury/manager Communicatie en Public Affairs ZN).

Niek de Jong Prijs

De Niek de Jong Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door ZN voor 'goed nieuws in de gezondheidszorg'. De prijs is in 2000 geïntroduceerd ter gelegenheid van het afscheid van Niek de Jong, de toenmalige algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.





http://www.zn.nl

http://www.zn.nl