Joop en Janine van den Ende leggen eerste steen DeLaMar

23/09/2009 16:19

DeLaMar

Onder de nieuwe naam DeLaMar opent het voormalige Nieuwe de la Mar Theater in november 2010 zijn deuren. Vandaag hebben Joop en Janine van den Ende de eerste steen gelegd van de nieuwe gevel van het DeLaMar. De gevel is een replica van het oorspronkelijke gebouw uit 1887. Ruim 122 jaar later wordt de gevel nu opnieuw opgebouwd als onderdeel van het nieuw te openen theatercomplex op de plek van het voormalige Nieuwe de la Mar Theater en de aangrenzende bioscopen, nabij het Leidseplein in Amsterdam.

Fons Bruins, tot nu toe interim directeur, is met ingang van heden benoemd tot algemeen directeur van het DeLaMar. Hij is verantwoordelijk voor de bouw, de opzet van de exploitatie en de programmering van het DeLaMar. Fons Bruins: 'Het DeLaMar bouwen is het mooiste dat er is. Letterlijk wordt er gebouwd, maar ook de organisatie en de programmering 'bouwen' is fantastisch. Ik ben vereerd en ga het met veel plezier voortzetten!' Fons Bruins was jarenlang directeur van de theaters in Sittard, Heerlen en Eindhoven. Na zijn pensionering in 2007 werkte hij als adviseur voor diverse gezelschappen, gemeenten en provincies in binnen - en buitenland. Bruins blijft tot maart 2011 algemeen directeur, daarna wordt hij opgevolgd.

Het DeLaMar is een initiatief van de VandenEnde Foundation, het cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende. Met dit nieuwe theater wordt voortgebouwd op een lange traditie van cultureel ondernemerschap. De traditie stamt uit 1947, het jaar waarin dit particuliere theater werd opgericht door de echtgenoot van actrice Fien de la Mar. Het theater is verbonden met grote namen als Wim Kan, Wim Sonneveld en Freek de Jonge en heeft een theatergeschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Behalve standplaats van grote cabaretiers, was het theater ook een podium voor komedies, toneelklassiekers, festivals en jeugdvoorstellingen. De programmering van het DeLaMar zal zich vooral richten op kwalitatief hoogwaardig theater in de programmeringstraditie van het voormalige Nieuwe de la Mar. Eén van Van den Endes' idealen voor de nieuwe podia is dat artiesten de mogelijkheid krijgen er langere tijd achtereen op te treden, zoals ook in bloeiende theatersteden als Londen en New York het geval is.

De architecten Jo Coenen en Arno Meijs hebben met het ontwerp voor het DeLaMar rekening gehouden met een van de belangrijkste uitgangspunten bij dit project: een theatergebouw voor de toekomst bouwen met eerbied voor het verleden.

Het DeLaMar krijgt twee zalen met in totaal ruim 1550 stoelen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.delamar.nl