Gemeente Breda

Eerste vrijwillige kavelruilovereenkomst in Weerijs- Noord ondertekend

In aanwezigheid van wethouder Oomen van Natuur- en Landschapsontwikkeling van de Gemeente Breda ondertekenden de heren Domen en De Koning en de Dienst Landelijk Gebied vanmiddag de eerste vrijwillige kavelruilovereenkomst.

Tien hectare landbouwgrond in het gebied Weerijs-Noord is daarmee op vrijwillige basis van eigenaar verwisseld. Eén van de belangrijkste doelen van kavelruil, verbeteren van de agrarische structuur van het gebied, is hiermee voor het eerst in de praktijk gebracht.

Â

Wethouder Oomen gaf in zijn toespraak aan verheugd te zijn met de eerste overeenkomst: âruilverkaveling biedt ontwikkelingskansen voor landbouw en natuur. Het mes snijdt aan vele kanten: agrariërs kunnen kavels vergroten en efficiënter werken met gronden die beter passen. Daarnaast ontstaan nieuwe mogelijkheden voor natuurontwikkeling en recreatie.â Het is de bedoeling dat het in Weerijs-Noord mogelijk wordt om binnen één jaar meer dan 70 hectare op vrijwillige basis te ruilen. Daarmee worden niet alleen agrariërs geholpen, maar ook de realisatie van bijvoorbeeld de Ecologische Verbindingszone langs de Bijloop wordt mogelijk gemaakt.

Â

De afgelopen maanden hebben meer dan 20 agrariërs uit Weerijs-Noord, hun wensen bij kavelruilcoördinator Rien Hendrikx kenbaar gemaakt. Met de wensen in beeld van agrariërs en van partijen zoals de gemeente Breda en het Waterschap Brabantse Delta, begint het puzzelen met gronden. Met passen en meten wordt zoveel als mogelijk geprobeerd aan alle wensen tegemoet te komen. Ook worden kansen bekeken in andere gebieden, zoals De Vierde Bergboezem.

Â

Door de jaren heen zijn agrarische gronden in het buitengebied versnipperd geraakt. Het gevolg is dat veel agrarische gronden ver uit elkaar of ver van huis liggen. Om die situatie te verbeteren werken Gemeente Breda, de provincie Noord- Brabant, Waterschap Brabantse Delta, ZLTO en BMF samen aan een betere agrarische structuur van het landschap. Het gebied Weerijs- Noord ligt ten westen van de A16 en ten zuiden van de A58 en ten noorden van de Rijsbergseweg.

Â

Breda, 23 september 2009