KNHS

Enduranceruiters bereiden zich in Italië voor op EK 23 september 2009
Wedstrijdlocatie EK endurance Assisi

ASSISI, ITALIË (KNHS) Vijf Nederlanders nemen op zaterdag 26 september deel aan het EK Endurance in Assisi. Jan Buitenhuis (Ugchelen) met Patron, Janet Lam (Heumen) met Bugainvillia, Carmen Römer (Landgraaf) met Eddie R, Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) met Latino en Nederlands kampioen Lisette van Druenen (Ermelo) met Escapade II zijn inmiddels in Italië aangekomen.

Voor Jan Buitenhuis en Patron is het de eerste keer dat zij in actie komen op een internationaal kampioenschap. Hetzelfde geldt voor Eddie R, het huidige A-kaderpaard van Carmen Römer. De andere drie combinaties hebben al vaker deelgenomen aan een EK en/of WK. Op de deelnemerslijst van dit open Europees kampioenschap voor senioren prijken 106 combinaties uit 25 landen. Van hen strijden 81 deelnemers om de individuele Europese titel, 15 teams uit Europa zijn in de race voor een plaats in het teamklassement. Onder de landen buiten Europa bevinden zich Maleisië, Qatar en de Verenigde Staten.

De veterinaire voorkeuring vindt plaats op vrijdag 25 september. Het startschot van de wedstrijd klinkt op zaterdag 26 september om 5 uur in de ochtend. De prijsuitreiking inclusief de toekenning van de prijs voor de Best Condition is op zondag 27 september. De totale afstand van 160 km (CEI4*) is verdeeld in zes ronden van verschillende lengtes, respectievelijk 35, 35, 34, 24.5, 17.5 en 14 kilometer. Na iedere ronde is er een rustpauze met een veterinaire controle. Het terrein varieert van glooiend met vals plat tot pieken met een hoogte van zon 500 meter. De bodem is hard: veel asfalt en gravel. De maximum temperatuur ligt momenteel rond de 28 graden.

Carmen Römer is eind augustus al met Eddie R afgereisd naar een springstal nabij Assisi om zich zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op het kampioenschap. Enkele dagen geleden zijn ook Janet Lam en Lisette van Druenen op deze locatie neergestreken, Jannet van Wijk en Jan Buitenhuis zitten iets dichter bij Assisi. Helaas was het niet mogelijk om alle Nederlanders in de aanloop naar de wedstrijd op dezelfde plek te laten verblijven, vertelt bondscoach Mechteld Gerding-Jonker (Bant). De paarden en ruiters kunnen zich echter op beide locaties optimaal voorbereiden. Het is er lekker rustig. Ook op de wedstrijdlocatie is alles fantastisch geregeld.

Welke vier combinaties in teamverband rijden is nog niet bekend. Daarover mag de bondscoach nog tot een uur na de veterinaire keuring op vrijdag een beslissing nemen. We hebben in ieder geval een sterk team dat goed bij elkaar past. Er wordt veel samengewerkt. We staan er goed voor, de paarden zijn fit en ik heb er dan ook alle vertrouwen in, aldus Mechteld Gerding. De Nederlandse deelnemers worden naast Gerding begeleid door teamveterinair Ben Horsmans, hoefsmid Onno Grund en fysiotherapeute Danielle Laarhoven.

Meer informatie over het EK Endurance: www.assisiendurancelifestyle.it