Partij van de Arbeid

Blaastest voor dronken herrieschoppers

De PvdA heeft vorig jaar, op verzoek van de politie, een voorstel aan minister Ter Horst gedaan om de blaastest in te voeren in de openbare ruimte. Daardoor kan eerder worden ingegrepen om problemen te voorkomen. De PvdA is daarom blij dat de minister nu druk is om dit juridisch mogelijk te maken.

Er is sprake van toename van geweld en overlast in de openbare ruimte veroorzaakt door mensen die teveel alcohol hebben gedronken. In deze doelgroep zijn steeds meer jongeren onder de 16 jaar, die momenteel niet aangepakt kunnen worden.

PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester is blij dat minister ter Horst nu echt werk gaat maken van het invoeren van een blaastest in de openbare ruimte, zodat ook stappende jongeren aan een blaastest kunnen worden onderworpen. Ook de Raad van Hoofdcommissarissen wenst een snelle invoering van de wettelijke mogelijkheden daartoe. Bouwmeester wijst erop dat minister Ter Horst vorig jaar al heeft toegezegd dat zij dit juridisch mogelijk gaat maken.

Ter Horst zegde dat toe naar aanleiding van een voorstel van Bouwmeester dat in mei vorig jaar op steun kon rekenen van een Kamermeerderheid. 'Er zijn steeds meer dronken kinderen die overlast veroorzaken en geweldsincidenten plegen, vooral tijdens het uitgaan', stelt Bouwmeester vast. 'De politie wil eerder in kunnen grijpen, maar een blaastest is nu nog alleen in het verkeer mogelijk.'

Openbaar dronkenschap is bij kinderen moeilijk aantoonbaar. 'Een agent moet kunnen vaststellen dat iemand dronken is, bijvoorbeeld door waggelen of een dubbele tongval', licht Bouwmeester toe. 'Kinderen worden anders dronken dan volwassenen: je ziet het vaak niet, maar opeens vallen ze om.'

De politie heeft eerder al aangegeven alcoholgebruik onder jongeren met een blaastest te willen vaststellen om overlast, geweld, vernieling en gezondheidsschade te voorkomen. Door een blaastest kan eenvoudig en objectief worden vastgesteld of iemand teveel heeft gedronken. Dit voorkomt discussies over de `kennelijke staat van dronkenschap' en maakt het werk voor de politie makkelijker.

Strafbaar alcoholpercentage
Eerder ingrijpen om problemen te voorkomen en tegelijkertijd het werk van de politie makkelijker te maken, dat is het doel. Uiteraard zal de PvdA wel kritisch zijn over de uitwerking. Zo moet nog duidelijk worden bij welk alcoholpercentage iemand strafbaar is en welke straf passend is. Dat gaat Ter Horst nog uitwerken. Mensen die alcohol op hebben en zich gedragen hebben niets te vrezen: de politie richt zich alleen op overlastveroorzakers.

Om het overmatig alcoholgebruik aan te pakken heeft de PvdA al meerdere voorstellen gedaan. De invoering van de blaastest is een onderdeel van een breder PvdA-pakket aan maatregelen.

Een biertje boven de 16 jaar is geen probleem, maar mensen die teveel hebben gedronken veroorzaken steeds vaker, op steeds jongere leeftijd overlast. Er is sprake van geweldsincidenten en steeds meer kinderen belanden in coma als gevolg van overmatig alcohol gebruik. Het is een steeds groter worden probleem waar de ogen niet voor mogen worden gesloten. Daarom is de blaastest een goed extra middel tegen mensen die overlast veroorzaken en geweld gebruiken.