Gemeente Woerden

Jongerenoverlast voorkomen

23 sep 2009
Eén van de meest voorkomende type overlastmelding is jongerenoverlast. Vaak gaat het om herrie of het achterlaten van rotzooi, maar soms ook om baldadigheid en vernieling.
Politie en gemeente werken samen bij de aanpak van jongerenoverlast bijvoorbeeld door het aanwijzen van ontmoetingsplekken en het plaatsen van verbodsborden. Deze maatregelen worden genomen als sprake is van langdurige overlast. Tijdig optreden kan dit voorkomen. Als inwoner kunt u hier een bijdrage leveren.

Jongeren aanspreken
Groepen jongeren worden vaak als intimiderend ervaren waardoor mensen hen niet durven aan te spreken op vervelend gedrag. Het wordt genegeerd of er wordt, na het ervaren van overlast, contact gezocht met de politie. Toch zijn veel jongeren goed aanspreekbaar als zij op een volwassen manier benaderd worden.

Tips om in contact te komen met jongeren

* Begroet jongeren: Een simpel `hoi' als u langs loopt maakt het later aanspreken van jongeren eenvoudiger. Laat merken dat u weet dat de jongeren er zijn en behandel hen niet als lucht.
* Spreek jongeren alleen aan als u rustig bent: Zo voorkomt u onnodige frustratie. Uw irritatie wordt grappig gevonden of opgevat als agressie. Beide hebben een averechts effect op de situatie.

* Vragen, niet bevelen: Veel jongeren zoeken grenzen op. Met name op het gebied van het accepteren van autoriteit levert dit vaak conflicten op. Dit betekent voor u dat hen bevelen iets te laten waarschijnlijk weinig indruk maakt of een grote mond uitlokt. Aan jongeren vragen iets te laten werkt beter. Spreek de jongere aan op een gelijkwaardige, volwassen manier.

Toch nog overlast?
Ervaart u langdurig overlast van jongeren of bent u getuige van vandalisme of een misdrijf? Belt u dan de politie.

Woerden veilig! Doet u mee? Meer informatie op
www.woerden.nl/woerdenveilig