Groen!

België moet Honduras duidelijk signaal geven

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 23 september 2009 in "Internationaal"

Kamerleden Wouter De Vriendt (Groen!), Juliette Boulet (Ecolo) en Senator Benoit Hellings (Ecolo) hebben vandaag in een brief aan minister voor Buitenlandse Zaken Yves Leterme hun grote bezorgdheid over de politieke situatie in Honduras bekend gemaakt en wijzen op de onhoudbare positie van de Hondurese ambassadeur in België.

Deze ambassadeur is momenteel nog op post in België, ook al had hij zich aangesloten bij de putschistische interim-regering van Micheletti. Ter herinnering, Micheletti zette in juni jongstleden de democratisch verkozenen regering van president Zelaya af. Nu is Zelaya terug in de hoofdstad en de internationale gemeenschap steunt zijn formeel verkozen regering.

Minister Yves Leterme heeft een brief ontvangen van de Hondurese minister voor Buitenlandse Zaken Patricia Isabel Rodas Baca, die trouw gebleven is aan Zelaya. In deze brief distantieert zij zich van de Hondurese ambassadeur omwille van zijn banden met de putschisten.

Groen! wil dat België de geloofsbrieven van deze ambassadeur intrekt, omdat hij niet de wettige regering van Honduras vertegenwoordigt. "België kan immers niet enerzijds de staatsgreep veroordelen en anderzijds een vertegenwoordiger van de rebellen als officiële vertegenwoordiger dulden", merkt Wouter De Vriendt op. Daarnaast willen de groenen dat minister Leterme werk maakt van een Europese veroordeling van de verkiezingen die gepland zijn voor november, als blijkt dat de democratisch verkozen president Zelaya niet onvoorwaardelijk aan deze verkiezingen kan deelnemen.

België heeft nu een unieke kans om zijn solidariteit met het Hondurese volk te tonen in haar strijd voor democratie en grondwettelijke orde.

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger