Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Prijswinnaars Dappermarktactie bekend

---

Prijswinnaars Dappermarktactie bekend

23 september 2009

Op 9 september, de landelijke dag van de Duurzaamheid, ging op de Dappermarkt de actie "Ik ben Dapper!" van start. Tot en met 12 september kon men zijn oude elektrische en elektronische apparaten inleveren bij de speciale actiestand, in ruil voor een gratis Dappersmoothie.

Het stadsdeel heeft deze actie georganiseerd samen met Philips en designbureau reggs. De inzamelingsactie was een van de activiteiten die het stadsdeel organiseert onder de noemer `Duurzaam Oost-Watergraafsmeer bloeit'.

Niet iedereen realiseert zich dat oude apparaten kostbare grondstoffen (metalen en kunststoffen) bevatten die kunnen worden hergebruikt. Uit analyses van het stadsdeel blijkt dat afval in vuilniszakken voor 0,4 procent bestaat uit kleine apparaten die op elektriciteit of batterijen werken. Dat lijkt niet veel, maar op de 17 miljoen kilo afval die het stadsdeel ieder jaar produceert, is dat een behoorlijk deel.

Iedereen die dus zijn oude of kapotte elektrische wekker, haardroger, kruimeldief, maar ook dvd-speler of mobiele telefoon niet meer in de vuilniszak stopt, draagt bij aan de verkleining van de afvalberg.

Reguliere kanalen voor oude elektro apparaten

Met de actie op de Dappermarkt wilde het stadsdeel mensen ook bewust maken van het belang van een goede afvalscheiding en bewoners laten weten waar zij hun oude apparaten ná deze actie kwijt kunnen. Kleine apparaten kunt u bijvoorbeeld altijd naar het Afvalpunt op de Rozenburglaan brengen, waar het stadsdeel jaarlijks zo'n 2500 kilo aan apparaten inneemt. Daarnaast haalt de chemokar drie keer per jaar, ook na 18.00 uur, onder meer kleine elektrische apparaten op; een foldertje bij iedereen in de bus kondigt zijn komst aan. En verder zijn bedrijven verplicht oude apparaten in te nemen als mensen bij hen een nieuw apparaat kopen; daarvoor betalen klanten immers de zogeheten verwijderingsbijdrage. Als de apparatuur nog van waarde is voor een andere gebruiker, is de kringloopwinkel ook een optie.

Poster Ik ben Dapper

Winnaars prijsvraag bekend

Wie tijdens de actie deelnam aan een kort onderzoek van Philips naar `wegwerpgedrag' maakte kans op duurzame prijzen. De trekking van de prijswinnaars heeft inmiddels plaatsgevonden.

Mevrouw B. Goos en de heer M. Oome wonnen een duurzame stofzuiger. De twee Dapperfietsen gingen naar mevrouw A. Fluri en mevrouw I. Ramautarsing. Voor de volgende 15 deelnemers was er als troostprijs een T-shirt met het Ik ben Dapper! logo: A. Bal, T. Bonarrigo, de heer of mevrouw Doorneberg, M. Elzinga, de heer of mevrouw Heesakkers, Y. Hertlein, S. Jodhu, G. Koorendijk, G. Terneuzen, F. van Nieuwenhuijzen, W. de Rond, S. Sankar, F. Teune, S. Wieling, S. van der Wilden.

De hoofdprijzen zijn uitgereikt door wethouder Marijke Vos en portefeuillehouder Sharona Ceha tijdens de opening van de Week van de Smaak in het Oosterpark. De winnaars van de T-shirts hebben hun prijs per post ontvangen.

fotoprijswinnaarsvooropwebsite