CNV Onderwijs

23 september 2009

CNV Onderwijs wijst akkoord Stimin af

Categorie: Onderwijs dienstverlening, cao onderwijsdienstverlening

CNV Onderwijs heeft niet ingestemd met de voorstellen van de Stichting Identitetitsbegeleiders Midden-Nederland (Stimin) in Arnhem om over te stappen naar het volgen van de cao voor het primair onderwijs. Momenteel kent Stimin, samen met een aantal andere instellingen voor identiteitsbegeleiding, nog een eigen rechtspositiereglement. Het grootste bezwaar tegen de voorstellen was dat Stimin niet bereid was de medezeggenschapsrechten voor het personeel uit de cao voor het primair onderwijs over te nemen.

Eén van de belangrijkste onderdelen uit de cao voor het primair onderwijs is dat de werkgever gehouden is over de vaststelling van het personeelsbeleid en de daarbij behorende uitvoeringsregelingen met de vertegenwoordigers van het personeel te overleggen. Stimin wilde niet verder gaan dat het volgen van de WOR, zonder toekenning van extra bevoegdheden aan de personeelsvertegenwoordiging. Gezien de omvang van Stimin zou dat betekenen dat er slechts sprake zou zijn van een personeelsvertegenwoordiging met zeer beperkte rechten. In de praktijk zou de werkgever niet meer met vertegenwoordigers van het personeel over personeelsbeleid en uitvoeringsregelingen hoeven te overleggen. Voor CNV Onderwijs betekent dat, dat één van de pijlers onder de cao voor het primair onderwijs niet zou worden overgenomen, waarmee het evenwicht uit de cao-afspraken komt weg te vallen.

Consequentie van het afwijzende standpunt van CNV Onderwijs is onder andere dat de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden voor het personeel van Stimin geregeld blijven worden volgens het oude rechtspositiereglement. Het betekent echter ook dat de overstap van de werknemers van het Pensioenfonds Nederlandse Bisschoppen naar het ABP op losse schroeven komt te staan.

---