GroenLinks
Woensdag 23 september 2009, 11:01u - Ineke van Gent

Van Gent: OV-reizigers zelf aan de knoppen

GroenLinks wil dat reizigers meer macht krijgen in het stads- en streekvervoer. Er wordt nog te veel over hun rug heen besloten. Vervoerders moeten meer afgerekend worden op de vraag of ze veel tevreden klanten vervoeren. Staatssecretaris Huizinga moet de vervoerders en de lagere overheden veel meer achter de broek zitten, vindt Ineke van Gent. Ze heeft daarom twee moties voorbereidt die ze morgen tijdens de behandeling van het VAO Openbaar Vervoer wil indienen.

Het Rijk rekent erop dat in 2010 2,3% minder passagiers instappen. Een veeg teken. Kennelijk lukt het gemeenten en provincies niet om de klanten tevreden te houden. Daarom stelt GroenLinks voor de klanttevredenheid een belangrijke rol te laten spelen bij de concessieverlener: regel in nieuwe concessies dat de hoogte van de subsidie aan een vervoerder afhankelijk wordt van de aantallen en klanttevredenheid van reizigers. Dus wie veel tevreden klanten vervoert, krijgt meer geld in het laatje.

Tevredenheidsonderzoek
Een tweede voorstel van GroenLink is, dat OV-autoriteiten (de opdrachtgevers in het stads- en streekvervoer) jaarlijks verplicht een advies moeten vragen aan consumentenorganisaties over de wijze waarop het klanttevredenheidsonderzoek wordt uitgevoerd. Reizigers weten zelf immers als geen ander wat voor hen belangrijk is. Zo wordt voorkomen dat er naar de bekende weg gevraagd wordt of er toegewerkt wordt naar wenselijke resultaten.

Los van deze voorstellen is het meest probate middel om klanten tevreden te houden het stoppen met het beknibbelen op de exploitatiesubsidies door het Rijk. GroenLinks doet daarvoor voorstellen in haar Tegenbegroting.