GroenLinks
Woensdag 23 september 2009, 13:20u - Jolande Sap
* abortus

Sap wil snel duidelijkheid over nieuwe abortusregels

Staatssecretaris Bussemakers heeft de schriftelijke vragen die Jolande Sap deze zomer stelde over de aanscherping van de abortuswet onjuist beantwoord. Dat zegt Women on Waves in een verklaring op haar site. Volgens de organisatie weigert de minister een onderscheid te maken tussen abortussen en het uitvoeren van een overtijdbehandeling. Ook Kamervragen van de PvdA en de VVD over dit onderwerp zijn niet goed beantwoord. GroenLinks heeft daarom samen met de PvdA en de VVD aanvullende vragen gesteld over dit onderwerp.

Schriftelijke vragen van de leden Sap (GroenLinks), Gill'ard en Heerts (PvdA) en Van Miltenburg en Teeven (VVD) aan de staatssecretaris van VWS en de minister van Justitie inzake zwangerschap en overtijdbehandeling

1. Heeft u kennisgenomen van de kritiek van Women on Waves naar aanleiding van de beantwoording van Kamervragen over het Besluit afbreking zwangerschap en de vervolging van Women on Waves?
2. Wat is uw reactie op de kritiek van Women on Waves dat u de Wet afbreking zwangerschap verkeerd interpreteert en een misleidende uitleg geeft?

3. Kunt u uitleggen waarom de overtijdbehandeling niet onder artikel I van de Wet afbreking zwangerschap valt, maar wel onder artikel II van deze wet? Wat is uw reactie op de kritiek van Women on Waves dat dit onjuist en juridisch onmogelijk is?
4. Bent u bereid te omschrijven wat de definitie van zwangerschap is en wanneer wat u betreft sprake is van een zwangerschap? Zo ja, bent u bereid hierover ook in de Wet afbreking zwangerschap helderheid te verschaffen? Zo nee, waarom niet?