Provincie Utrecht

Verordening nieuwe wet ruimtelijke ordening vastgesteld

23-9-2009 -

Met veel lof voor de werkwijze en inzet van zowel de betrokken ambtenaren als de ad-hoc commissie nWro, is de provinciale ruimtelijke verordening maandag 21 september unaniem door Provinciale Staten vastgesteld. In de verordening is opgenomen hoe wordt omgegaan met provinciaal belang in bestemmingsplannen. De verordening bevat veel instructienormen. Bijvoorbeeld dat de waarden van natuur en landschap beschermd moeten worden, maar niet de wijze waarop.

Het instrument van de verordening is nieuw, maar het beleid is niet veranderd. Voorheen moest een bestemmingsplan goedgekeurd worden door de provincie. Sinds de invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is deze goedkeuring vervallen. De provincie geeft nu vooraf aan wat haar provinciale belang is. Dit heeft zij allereerst gedaan in de beleidslijn nieuwe Wro (vastgesteld op 23 juni 2008) en vervolgens verder uitgewerkt in de Uitvoering Beleidslijn nieuwe Wro (vastgesteld op 11 november 2008). De nu vastgestelde verordening is het sluitstuk waarin de provincie een aantal provinciale belangen laat doorwerken naar de gemeenten.

Tijdens de behandeling in PS spraken verschillende fracties over golfbanen in Landelijk Gebied 3 (buiten de EHS). Statenbreed is uitgesproken dat golfbanen primair in Landelijk Gebied 1 thuishoren en dat in bijzondere gevallen het ook in Landelijke Gebied 3 is toegestaan. De Staten hebben GS opgedragen om conform het Streekplan slechts in bijzondere omstandigheden binnen Landelijk Gebied 3 in te stemmen met de aanleg of uitbreiding van golfbanen. Hierbij moeten zij de aanwezige kwaliteit en waarden op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie als uitgangspunt nemen.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 - 258 3207