Gemeente Kampen


* Gemeente Kampen gaat nog meer investeren in medewerkers

Gemeente Kampen gaat nog meer investeren in medewerkers

23 sep 2009
De gemeente Kampen zet zich de komende maanden in voor de certificering van Investors in People. Dat betekent dat er een verbeterslag van het personeelsbeleid doorgevoerd gaat worden. Zo wil de gemeente nog meer gebruik maken van de talenten en kwaliteiten van de medewerkers en blijft Kampen als werkgever interessant voor werknemers.

Investors in People (IiP) is een praktische aanpak om te werken aan de continue verbetering van een organisatie. Binnen de overheid komt er steeds meer belangstelling voor deze manier van werken. Vanwege de interne werking, maar ook vanwege het positieve onderscheid op de arbeidsmarkt. In Nederland zijn zo'n 300 profit en non-profit organisaties actief bezig met IiP. De helft daarvan heeft inmiddels een erkenning. Om IiP-organisatie te mogen zijn, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Na een toetsing door erkende Investors in People-adviseurs kan de organisatie een certificaat krijgen en is daarmee voor drie jaar erkend.

Eerste stappen zijn gezet
Voor de zomervakantie is er een eerste onderzoek uitgevoerd door adviseurs van het samenwerkingsverband iipoverheid. De uitkomsten van dit onderzoek waren verhelderend, maar ook een bevestiging van wat de organisatie al wist. Het belangrijkste was dat helder werd op welke thema's de organisatie als geheel meer moet investeren om erkend te worden als 'Investors in People'.
Kampen investeert volgens de liP standaard al veel in haar medewerkers maar er is een verbeterslag nodig om gecertificeerd te kunnen worden. De eerste concrete acties zijn de afgelopen maanden al zichtbaar geworden. Zaken als een personele jaarplancyclus (PJK) en de invoering van competentiemanagement met competentieprofielen voor iedere functie. Ook zijn er veel mogelijkheden voor opleidingen en ontwikkeling. Verder is er de mogelijkheid van thuiswerken en wordt er volop geëxperimenteerd met de Individuele Werkkaart (IWK). Alle mogelijkheden en instrumenten zijn aanwezig. De verbeterslag zal vooral bestaan uit het beter gaan gebruiken van al die instrumenten. Belangrijk is om echt met elkaar in gesprek te gaan en niet om het kunstmatig toepassen van een procedure of instrument. Eind 2010 hoopt ook de gemeente Kampen erkend te kunnen worden als Iip-organisatie.

Het HRM-beleid van de gemeente Kampen sluit perfect aan bij het idee achter IiP dat de mensen in de organisatie de belangrijkste factor zijn om succes te kunnen hebben. Het is belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van de kwaliteiten en talenten van de medewerkers en dat er gezorgd wordt voor de 'juiste mens op de juiste plaats in de organisatie', nu en in de toekomst. Dat werkt twee kanten op, richting de medewerkers en richting de organisatie. Zo blijft Kampen als werkgever interessant voor (nieuwe) medewerkers. IiP is voor Kampen het voertuig om de HRM-opvatting verder vorm te geven en vooral in te vullen. Een voertuig waarin we graag iedereen in de organisatie meenemen. Veel organisaties, ook in het bedrijfsleven en de dienstverlening, hebben inmiddels aangetoond dat liP een krachtig instrument is voor verdere ontwikkeling en verbetering van een organisatie en de medewerkers.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |