Gemeente Kampen


* Koninklijke Erepenning voor jubilerende zeilvereniging

Koninklijke Erepenning voor jubilerende zeilvereniging

19 sep 2009
Tijdens de jubileumdag van de Kamper Roei- en Zeilvereniging De IJssel op zaterdag 19 september, wordt door waarnemend burgemeester E. Boerman een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan de vereniging. Zij krijgt de Koninklijke Erepenning ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging.
De Kamper Roei- en Zeilvereniging de IJssel is opgericht op 16 september 1909 en was gevestigd aan de IJssel in de kom tegenover het station. Mensen die de eerste decennia lid werden waren vooral vooraanstaande Kampenaren zoals fabrikanten, artsen, apothekers en advocaten. Vanaf 1911 werden ook vrouwen toegelaten tot de vereniging. Het drijvende botenhuis werd in 1934 vernieuwd. Voor het onderhoud en de inschrijvingen voor wedstrijden beschikte de vereniging over een knecht. In de winter werd het botenhuis altijd overgebracht naar de Bovenhaven. De vereniging groeide tot zo'n 150 leden. Rond 1948 werden nieuwe leden nog geballoteerd. Een nieuw lid moest in die tijd door twee senior leden voorgedragen worden.

De jaren `60 en `70 waren minder florissant voor de vereniging. De rivier de IJssel vervuilde en het aantal vrachtschepen nam toe evenals de omvang van de schepen. Door een stuw bij Hagenstein nam de stroomsnelheid van de IJssel fors toe. Kortom, ongunstige omstandigheden voor de kwetsbare en wankele boten van de roeiers. De vereniging stond op het punt om opgeheven te worden. Door de inzet van enkele leden en de gemeente Kampen werd gelukkig een nieuwe geschikte locatie gevonden voor de vereniging. In 1980 kreeg de vereniging de beschikking over een stuk grond van de scouting aan het Ganzendiep. In 1981 werd de botenloods gebouwd en later kon de vereniging beschikken over een clubhuis met kleedruimte voor de roeiers. Van een vloot met negen boten in 1980 beschikt de vereniging nu over een vloot van ruim 20 boten.

Anno 2009 heeft de vereniging een stabiel ledenaantal van 60 leden. Door de jaren heen is er weinig aandacht geweest voor roeisport. Het bestuur heeft in 2008 besloten dat de roeisport een prominentere plaats mag innemen in een watersportstad als Kampen. Samen met de leden werkt het bestuur aan meer bekendheid.

De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding van Hare Majesteit de Koningin, die wordt uitgereikt aan verenigingen en instellingen die tenminste vijftig jaar bestaan en een belangrijke plaats in de samenleving innemen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |