Gemeente Kampen


* Koninklijke onderscheiding voor de heer J. Brokkelkamp

Koninklijke onderscheiding voor de heer J. Brokkelkamp

19 sep 2009
Op zaterdag 19 september aanstaande wordt door waarnemend burgemeester E. Boerman een Koninklijke onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje-Nassau, uitgereikt aan de heer J. Brokkelkamp uit Kampen. Dit doet hij tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling van De Varfdeuze, ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan. De heer Brokkelkamp krijgt de onderscheiding onder andere voor zijn inzet voor De Varfdeuze en het stimuleren en bevorderen van de beeldende kunst in Kampen.

Vanaf 1959 is de heer Brokkelkamp een actief lid van De Varfdeuze, een vereniging voor beoefenaars van de beeldende kunst. De heer Brokkelkamp was van 1970 tot 2000 voorzitter van deze vereniging. Momenteel is hij nog verantwoordelijk voor de begeleiding van een schildersavond, geeft hij regelmatig advies bij de inrichting van exposities en verzorgt hij lezingen voor de vereniging. Daarnaast bezit de heer Brokkelkamp een galerie, waar hij de ruimte biedt aan met name Kamper kunstenaars om hun werk tentoon te stellen. Al met al heeft de heer Brokkelkamp een stimulerende inbreng bij de leden van de vereniging en beeldend kunstenaars in de breedste zin van het woord. De heer Brokkelkamp betekent en heeft veel betekend voor de Kamper kunst. Zo was hij van 1984 tot 2000 lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst, een commissie die is belast met kunstaankopen en de organisatie van exposities voor moderne kunst in de gemeente Kampen. Daarnaast heeft hij diverse landelijke tentoonstellingen georganiseerd, was hij betrokken bij de landelijke organisatie van schildersverenigingen: Federatie Amateur Beeldende Kunst en was hij initiator van het evenement Geerstraat - Kunststraat.

Jan Brokkelkamp is autodidact. Tekenen en schilderen doet hij vanaf zijn schooltijd. Hij heeft de laatste dertig jaar van zijn schilderscarrière besteed aan de geometrische abstracte kunst. Naast dit werk maakt hij ook portretten en modelstudies en een enkele keer een grafiek (linosnede). Maar hij stelt zelf dat zijn geometrische werk het belangrijkste is. Naast het schilderen en tekenen is Brokkelkamp de laatste tien jaren ook bezig met glasverwerking. Hij heeft zich de volgende technieken eigen gemaakt; glas in lood, tiffany, appliqué (glas verlijmen) en glasfusing (glasversmelten).

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |