Openbaar Ministerie

Nederlandse verkeersvlieger aangehouden voor `dodenvluchten' in Argentinië

23 september 2009 - Landelijk Parket

Een 57-jarige Nederlandse verkeersvlieger is dinsdagmiddag in Spanje op het vliegveld van Valencia aangehouden vanwege het uitvoeren van zogenoemde `dodenvluchten' tijdens de `vuile oorlog' in zijn geboorteland Argentinië.

Bij deze vluchten zijn groepen tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) boven zee uit het vliegtuig gegooid. Vaak werden de slachtoffers voorafgaande aan de vlucht gedrogeerd. Vele duizenden slachtoffers, vaak vakbondsmedewerkers, studenten en andere activisten, zijn destijds verdwenen en nooit teruggevonden.

De verkeersvlieger, die in dienst is van een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, stond internationaal gesignaleerd door de Argentijnse autoriteiten. Hij is in Spanje aangehouden ter uitlevering. De man heeft de Argentijnse en sinds 1995 ook de Nederlandse nationaliteit.

Het Team Internationale Misdrijven van de Nationale Recherche doorzocht dinsdagavond de woning van de man in Zuidschermer. Deze doorzoeking stond onder leiding van de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag, die is belast met onderzoeken naar internationale misdrijven. Daarbij is onder meer beslag gelegd op documenten. Zowel in Argentinië als Nederland wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de voormalige marinevlieger. Deze onderzoeken zijn begonnen naar aanleiding van informatie die is binnengekomen bij de Nationale Recherche. Op grond daarvan doet het Team Internationale Misdrijven onder gezag van het Landelijk Parket een onderzoek naar de betrokkenheid van de man bij gedwongen verdwijningen.

Sinds oktober 2003 zijn gedwongen verdwijningen in Nederland strafbaar gesteld als misdrijven tegen de menselijkheid in de Wet Internationale Misdrijven. Gedwongen verdwijningen worden beschouwd als voortdurende misdrijven totdat het lot of de verblijfplaats van de slachtoffers bekend is geworden.

Argentinië is op grond van de Nederlandse informatie zelf een strafrechtelijk onderzoek begonnen en heeft aangegeven de man in Argentinië te willen vervolgen. Argentinië gaf in maart van dit jaar een internationaal aanhoudingsbevel voor de verdachte af.