Vereniging Eigen Huis: makelaars zetten starter op verkeerde been

23/09/2009 18:02

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: makelaars zetten starter op verkeerde been

Voorlichting over belangrijke regelingen ontbreekt

Amersfoort, 23 september 2009

Makelaars laten steken vallen bij de voorlichting over koopsubsidies en gemeentelijke startersleningen. Deze voor koopstarters belangrijke financiële voordelen worden nauwelijks vermeld in advertenties en verkoopbrochures. Hierdoor worden starters op het verkeerde been gezet, want een woning die ze op eigen kracht niet kunnen kopen is wellicht wel bereikbaar met koopsubsidie of een starterslening. Vereniging Eigen Huis onderzocht het voorlichtingsmateriaal over starterswoningen van 29 makelaars in 11 gemeenten.

"Een kwalijke zaak", aldus Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Makelaars doen hun werk niet goed als ze bij het woningaanbod verzuimen aan te geven dat met koopsubsidie of een starterslening een woning mogelijk wel binnen het bereik van de starter komt. Zo duperen zij kopers. Het is onbegrijpelijk dat in de huidige markt een makelaar er niet alles aan doet om een woning te verkopen. Niet alleen de starter, ook de verkopende partij wordt hierdoor benadeeld".

Vereniging Eigen Huis heeft bij 29 makelaars het aanbod in het startersegment onderzocht. Het ging in alle gevallen om woningen die zich zowel voor de landelijke koopsubsidie als voor gemeentelijke startersleningen kwalificeren. Kopers kunnen vaak uit een van beide regelingen kiezen.

Slechts 7 van de 29 makelaars vermelden dat op de aangeboden woning koopsubsidie van toepassing is. Vaak is de vermelding in het aanbod niet consequent, waardoor koopsubsidie bij een deel van de woningen wel en een ander deel niet wordt vermeld. En maar 4 van de 29 onderzochte makelaars noemen dat een de starterslening mogelijk is bij de betreffende woning. Vereniging Eigen Huis zal de brancheorganisaties van makelaars aanspreken op het actief onder de aandacht brengen van de mogelijkheden van koopsubsidie en startersleningen.

Ook hypotheekadviseurs schieten tekort

Uit reacties van leden concludeert Vereniging Eigen Huis bovendien dat ook hypotheekadviseurs regelmatig tekort schieten bij het aanbieden van koopsubsidie en startersleningen. Bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag beschikt de adviseur over alle gegevens van inkomen, bezittingen en schulden en kan zonder twijfel worden vastgesteld of de klant recht heeft op koopsubsidie of een starterslening. Vereniging Eigen Huis zal hypotheekadviseurs die in hun zorgplicht aantoonbaar tekortschieten aanspreken en zonodig juridische stappen ondernemen als consumenten hierdoor worden gedupeerd. Nu er steeds strengere voorwaarden aan hypotheken worden gesteld moeten woningzoekenden actief op deze beschikbare financiële steun worden gewezen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.eigenhuis.nl




Vereniging Eigen Huis