Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 sep 2009

Ook komende jaren volop acties `Laat je niet flessen!'

De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant stemden in met het projectplan `Laat je niet flessen! 2010-2013'. Hierin zijn tal van acties gepland om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen. De acties omvatten een combinatie van voorlichting, regelgeving en handhaving en zijn gericht op het verhogen van de startleeftijd en het verminderen van overmatig drankgebruik door jongeren.

Behaalde resultaten
In 2006 is het regionale alcoholproject `Laat je niet flessen!' gestart. Toen dronk de jeugd in Zuidoost-Brabant nog een stuk meer dan gemiddeld op andere plaatsen in Nederland. In totaal zijn meer dan veertig regionale acties opgezet en uitgevoerd. In vier jaar tijd is veel bereikt. Inmiddels is het drankgebruik in de regio gedaald en gemiddeld gelijk aan de rest van het land. Toch wordt er nog steeds te jong, te vaak en teveel gedronken. Dat is de reden om het project voort te zetten.

Het vervolg
De komende vier jaar vinden de ontwikkelde acties op lokaal niveau ook weer plaats. Om de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren onder 16 jaar en voor dronken jongeren tot 24 jaar verder terug te dringen, worden ook nieuwe acties opgezet. Daarnaast wordt de beschikbaarheid van water en fris en het gebruik daarvan gestimuleerd. Om dit te bereiken treedt de overheid steeds meer in overleg met ouders, horeca, supermarkten, jongerencentra, sportverenigingen evenementenorganisaties, maar ook met de jongeren zelf.