Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 sep 2009

PvdA wil extreme woonoverlast aanpakken

De PvdA wil dat alle gemeenten een loket krijgen om extreme woonoverlast te melden. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken pleit hiervoor bij de overhandiging van een zwartboek burenoverlast aan het kabinet. Het loket is één van de elf aanbevelingen die de PvdA doet om woonoverlast aan te pakken. Een andere aanbeveling is het verplicht stellen van buurtbemiddeling.

Gemeenten moeten volgens Kuiken meer verantwoordelijkheid nemen voor het signaleren en bestrijden van woonoverlast, niet alleen van huurders maar ook van huiseigenaren. Bewoners voelen zich volgens het Kamerlid vaak machteloos in het oplossen van de overlast omdat de gemeente niet kan of wil ingrijpen. Gemeenten en corporaties treden inmiddels steeds vaker op tegen overlastgevende huurders, maar dit gebeurt niet bij mensen die in een koophuis wonen.

De afgelopen maand hebben 450 mensen gereageerd op de oproep van de PvdA om ervaringen met woonoverlast te melden via burenoverlast@pvda.nl. Bij driekwart van deze gevallen gaat het om mensen met een koopwoning. Opvallend is dat veel meldingen afkomstig zijn uit kleine gemeenten. Buurtoverlast is dus niet alleen een probleem van de grote stad.

De meeste ergernis ontstaat door aanhoudende geluidsoverlast, bijvoorbeeld door ruzies, muziek, scooters of machines. Stankoverlast door zwerfvuil, vuurkorven of huisdieren wordt ook vaak genoemd. Ook zijn er veel bewoners die op voet van oorlog met elkaar leven als gevolg van vernielingen, diefstal, intimiderend gedrag en soms zelfs mishandelingen.

De elf aanbevelingen van de PvdA om woonoverlast aan te pakken:
1. Rijk en VNG moeten op korte termijn gezamenlijk met een handreiking woonoverlast voor gemeenten komen.
2. Eén loket extreme woonoverlast per gemeente.
3. Bij kleine gemeenten kennis bundelen op regionaal niveau.
4. Anti-overlastcontract; woon en leefregels opnemen in de APV voor kopers met slecht gedrag.

5. Particuliere huizenbezitters houden aan de plicht hun eigen huis te onderhouden.

6. Verplicht buurtbemiddeling en stel sancties voor het overtreden van gemaakte afspraken.

7. Dwangsommen en boetes bij voortdurende overlast.
8. Contact- of gebiedsverbod voor overlastgevende bewoners.
9. Hulp voor bewoners die overlast veroorzaken door psychische klachten of verslavingsproblemen.

10. Tijdelijke of definitieve uithuiszetting.
11. Ook particuliere huizenbezitters moeten terecht kunnen bij de kantonrechter.