Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kernuitstap: Wie durft Electrabel iets te doen? (23/09/09)

In het kader van de begrotingsbespreking duiken verschillende scenarios op omtrent het terugdraaien van de kernuitstap. Electrabel verklaarde zich vandaag bereid een deel van haar winsten te willen afstaan, maar dan wel op voorwaarde dat haar monopoliepositie nog versterkt wordt. Dit zou een kolossale vergissing zijn. Het langer openhouden van de kerncentrales is net de uitgelezen kans om het monopolie van Electrabel aan te pakken, zegt N-VA Kamerlid Flor Van Noppen. Zich nogmaals laten rollen zoals bij het afsluiten van de Pax Electrica I en II zou een onbegrijpelijke vergissing zijn.

Flor Van Noppen is tevreden dat de PS en de Open VLD eindelijk bereid zijn hun foute beslissing uit het verleden terug te draaien, maar waarschuwt de regering zich geen 3 keer aan dezelfde steen te stoten. Flor Van Noppen: Dat de kernuitstap wordt teruggedraaid is positief. Beter laat dan nooit zien de PS en de Open VLD in dat dit geen verstandige beslissing was. Ons land beschikt in 2015 nu eenmaal niet over voldoende alternatieven om 60% van onze elektriciteitsproductie te vervangen.

Niet alleen moet de regering Electrabel belasten op de extra winst, men zou beter ook voor eens en voor altijd haar monopoliepositie aanpakken. Van Noppen verwijst naar zijn wetsvoorstel om het marktaandeel van Electrabel te beperken tot 45%. Deze 45%-regel zou ook gelden voor de nucleaire capaciteit en zo een einde maken aan het historische monopolie van het bedrijf op dit vlak.

Minister Van Quickenborne (Open VLD), bevoegd voor mededinging, verklaart al jaren dat het gedaan moet zijn met de almacht van Electrabel. Ook hij denkt in de richting van een beperking van het marktaandeel. Het wordt tijd dat deze regering eens zijn tanden laat zien, in plaats van zich te laten paaien voor een zak zilverlingen, zoals nu weer dreigt te gebeuren., aldus Van Noppen.

Dat de kernexploitanten belast worden op de extra winsten afkomstig van afgeschreven centrales is logisch. Eens de nucleaire capaciteit is herverdeeld, moeten ze een billijke vergoeding betalen voor hun goedkoop geproduceerde energie. Belangrijk is wel dat de regering garandeert dat deze belasting niet wordt doorgerekend aan de consument. Onze energie behoort nu al tot de duurste in heel Europa. Het langer openhouden van de kerncentrales gecombineerd met een vrijgemaakte markt is de beste garantie op goedkope energie voor iedereen.

Auteur:
Flor Van Noppen
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be