Vakcentrum Levensmiddelen

Vakcentrum kritisch ten aanzien van plannen Jumbo

23 september 2009
---

De plannen van supermarktbedrijf Jumbo om branchegenoot Super de Boer over te nemen zijn uitgebreid besproken binnen het hoofdbestuur van het Vakcentrum. Een supermarktbedrijf met 304 vestigingen, waarvan meer dan de helft door zelfstandige ondernemers wordt gerund, laat het Vakcentrum natuurlijk niet onberoerd.

Verbazing

Het hoofdbestuur is verrast door de stap van Jumbo. Wellicht leidt deze stap tot synergievoordelen voor de zelfstandige ondernemer. Het ontbreken van ook maar enige vorm van betrokkenheid van de grote groep zelfstandige ondernemers binnen Super de Boer en Jumbo bij de totstandkoming van de plannen, heeft echter tot verbazing geleid.

Betrokkenheid en transparantie

Deze werkwijze roept al snel de vraag op hoe serieus de zelfstandige ondernemer in dit proces wordt genomen. Juist op dit moment is transparantie binnen beide geledingen van de zelfstandige ondernemers van wezenlijk belang. Betrokkenheid van de zelfstandige ondernemers is noodzaak.

Hoe de invulling van de plannen er precies uit gaat zien, is nu vanzelfsprekend nog niet duidelijk. Een eerlijke, transparante benadering van alle Super de Boer- en Jumbo-ondernemingen, ongeacht hun omvang, dient echter voorop te staan.

Beide detaillistenverenigingen weten zich gesteund in hun besprekingen door het Vakcentrum als het gaat om de positie van zelfstandig ondernemerschap.