Gemeente Nuenen


Project Kraanvogelhof genomineerd voor de Hein Roethofprijs

De jury van de Hein Roethofprijs heeft het project Kraanvogelhof in Nuenen-Zuid genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2009. De Hein Roethofprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen en wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. De prijs, die bestaat uit een bedrag van â¬20.000,- en een beeldhouwwerkje, wordt op 19 oktober 2009 door minister Hirsch Ballin van Justitie uitgereikt. De genomineerde projecten ontvangen elk een bedrag van â¬5000,-. Het is de drieëntwintigste keer dat de Hein Roethofprijs wordt uitgereikt.

Â

Dit project is samen met het regionale alcoholpreventie-project âLaat je niet Flessenâ (waarin medewerkers van de gemeente Nuenen en enkele ouders een grote rol spelen), genomineerd uit 39 projecten voor deze prijs. Daarnaast zijn nog drie andere projecten elders in Nederland genomineerd.

Genomineerden en uiteindelijke winnaar krijgen veel aandacht. Hierdoor verwerven ze landelijk de waardering die ze verdienen. Bovendien kunnen deze projecten anderen inspireren om elders soortgelijke projecten op te zetten.

Â

Project Kraanvogelhof

De speeltuin en aangrenzende garageboxen in de Nuenense wijk Kraanvogelhof, waren een verzamelplaats geworden voor verschillende groepen jeugd die zorgden voor vernielingen, overlast en verpaupering. Er werden drugs gebruikt en alcohol gedronken. Jonge kinderen uit de buurt durfden er niet meer te spelen en de buurtbewoners waren ten einde raad en wilden het recht in eigen handen nemen.

Ze werden door de gemeente uitgenodigd voor een bijeenkomst waar ze de gelegenheid hadden hun hart te luchten en mogelijke oplossingen aan te dragen. Vanuit de bewoners werd samen met de gemeente een werkgroep geformeerd waarbij politie, jongerenwerk, opbouwwerk en woningbouwvereniging zich aansloten.

Daarna werd een probleemanalyse en een plan van aanpak gemaakt waarin voor alle partijen een rol was weggelegd. Diverse maatregelen werden getroffen. Zo werd het speeltuintje helemaal opgeknapt, kreeg de straat verkeerssluizen en werden bestrating en beplanting aangepast. Ook kwam er verlichting in de achterpaden en werden anti-klimmaterialen aangebracht aan de garageboxen.

De bewoners hebben een grote schoonmaakactie voorbereid en uitgevoerd. Zij zijn steeds beter gaan samenwerken, tonen zich erg betrokken en voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen wijk.

Â

Inmiddels is de overlast in de Kraanvogelhof tot een acceptabel niveau teruggebracht. De wijk is zichtbaar verbeterd, de samenhang is toegenomen net als het veiligheidsgevoel. Doordat de bewoners zijn vertegenwoordigd in het platform Nuenen-Zuid, een samenwerkingsverband van meerdere wijken, is er structureel aandacht voor de wijk waardoor terugval wordt voorkomen.