Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 september

Kunstenaars en kinderen maken beelden voor Kruiskamp

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Vlindervallei in de wijk Kruiskamp werken in september aan een kunstproject. Onder leiding van kunstenaarsduo Knikov maken zij stapelbeelden. Zij volgen hiermee het voorbeeld van de kunstenaars die een kunstwerk maken voor het nieuwe park aan de Van Randwijcklaan.

Het project is één van de kunstopdrachten onder de noemer 'Kunst in de Wijk'. Het kenmerk van deze opdrachten is dat bewoners betrokken worden. Bij dit project is ervoor gekozen om naast de kunstopdracht een educatief programma aan te bieden aan basisschool De Vlindervallei. De school is enthousiast en verwacht dat de kinderen, die niet vaak in aanraking komen met kunst, nu op een speelse manier met kunst aan de slag gaan. Er doen ongeveer 60 kinderen mee, verdeeld over twee groepen.

Stapelbeelden
Knikov is het pseudoniem van beeldend kunstenaars Philip Knipscheer en Bob Kovel. Deze kunstenaars zijn benaderd voor de kunstopdracht in Kruiskamp omdat zij een aantal jaren een atelier in de wijk hebben gehad en daardoor de wijk van binnenuit kennen. Het kunstwerk bestaat uit drie massief betonnen tuinbeelden, verzaagd en opnieuw in elkaar gezet waardoor er 'stapelbeelden' ontstaan, voorzien van heftige kleuren.

Aanleiding kunstopdracht
De aanleiding voor de kunstopdracht in de wijk Kruiskamp zijn de stedenbouwkundige ontwikkelingen rond het Neptunusplein. Het gebied wordt opgeknapt, onder meer door nieuwbouw en herinrichting van het park aan de Van Randwijcklaan. Het kunstwerk wordt onderdeel van de nieuwe inrichting van het park. Ter gelegenheid van zijn afscheid als wethouder, is op verzoek van de heer Jan de Wilde in 2006 geld ingezameld voor een kunstwerk in de wijk Kruiskamp. De heer De Wilde was daar wijkwethouder.

Onthulling in november
Het recreatieve deel van het park wordt op 23 september in gebruik genomen met de opening van de Richard Krajicek Playground. Het groene deel van het park is begin november klaar, waarna de stapelbeelden het compleet maken. Tegelijk met de onthulling van het kunstwerk van Knikov in november vindt een tentoonstelling plaats van de kunstwerken van de kinderen in buurtcentrum De Roef.

Noot voor de redactie,