Ingezonden persbericht


PERSBERICHT SCHOUWBURG ALMERE

Wervelende maskerdans in Schouwburg Almere

Na 10 jaar weer in Nederland: Colorful Tibet!

Almere, 4 augustus 2009

In september is in Schouwburg Almere een uniek programma te zien met de meest authentieke Tibetaanse podiumkunsten. De voorstelling is een indrukwekkend samenspel van Tibetaanse bewegingen en instrumenten, kleurrijke kostuums en de typische tonen van bergzang. Getoond wordt een selectie van folkloristische en mysterieuze, sacrale (masker) dansen en muziek, uit Amdo, Kham en Utsang, de verschillende regio's van Tibet en de Tibetaanse opera. Dit wordt gebracht door het Tibetan Institute of Performing Arts (TIPA), dat sinds 50 jaar zetelt in Dharamsala, Noord India. TIPA werd in 1959 opgericht door de Dalai Lama.

De invloed van het heden wordt zichtbaar het digitale decor. Dit bevat unieke beelden van natuur, boeddhistische rituelen, kunstvoorwerpen, en opnames die zijn gemaakt in het Tibetan Children Village.

De kleurrijke kostuums, de ijle bergzang en de expressieve dansen tonen de eenheid van de Tibetaanse volkscultuur en religie. Opvallend is de gelijkwaardige positie tussen acteur en actrice op het toneel: een uitzondering in de Aziatische podiumkunsten. Kenmerkend daarbij is zang, tegenzang en de dans tussen mannen en vrouwen. De danspassen in de Tibetaanse dansen zijn symmetrisch, eenvoudig voetenwerk met het accent op de armbewegingen, waarbij de lange mouwen van de oncho (de zijden blouse) de bewegingen verlengen. Elke regio heeft zijn eigen schitterende kostuum, waarvan vele te bewonderen zijn in de voorstelling.

Woensdag 23 september om 20.15 uur in de Grote Zaal van Schouwburg Almere te zien. Reserveer nu de beste plaatsen op www.schouwburgalmere.nl

Compleet avondje uit
Voor aanvang van de voorstelling kan zeer smakelijk worden gedineerd in Café-restaurant Waterfront in Schouwburg Almere. Reserveer online of vanaf 25 augustus 2009 via het bespreekbureau via 036 - 84 55 555. Kijk op www.schouwburgalmere.nl voor speciale themamenu's en voorstellingen in Café-restaurant Waterfront.

Noot voor de redactie /