Algemene Rekenkamer

www.rekenkamer.nl

Nieuwsbrief
Nummer 1 / 17 september 2009

Aankondiging rapport: Lissabonstrategie voor duurzame economische groei en werkgelegenheid in Europa

De Algemene Rekenkamer publiceert op woensdag 23 september 2009 om 14.15 uur het onderzoeksrapport Lissabonstrategie voor duurzame economische groei en werkgelegenheid in Europa.

In dit rapport wordt ingegaan op de economische strategie van de EU-lidstaten en de weerslag daarvan voor Nederland. Het rapport verschijnt nu om aanbevelingen te doen voor onderhandelingen die het kabinet binnenkort in Europa ingaat over de verIenging van de Lissabonstrategie na 2010. In maart 2005 heeft de Europese Raad besloten een nieuw begin te maken met de Lissabonstrategie. Het oorspronkelijke doel uit 2000 werd veranderd in een "streven naar duur­zame economische groei met meer en betere banen". Alle EU-lidstaten stellen sinds 2005 elk jaar een 'Lissabon­rapportage' op. Deze rapportages beschrijven het nationale beleid van de lidstaten dat binnen de Lissabonstrategie past, alsmede de resultaten van dit beleid. Ze worden naar de Europese Commissie en de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de Nederlandse Lissabonrapportages wordt aan het nationale beleid dat door het kabinet onder de noemer 'Lissabonstrategie' is geschaard in totaal ¤ 35 miljard per jaar uitgegeven. De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop het kabinet aan de Europese Commissie en de Tweede Kamer apporteert over de voortgang van de nationale beleids­inspanningen ten behoeve van de Lissabonstrategie. Gebeurt dit adequaat, krijgt de Tweede Kamer inzicht in de resultaten die worden bereikt?

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen op woensdag 23 september 2009 vanaf 09.00 uur. Hiervoor moet een embargoformulier per e-mail ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 23 september 2009 om 14:15 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.

Noot voor redacties