Eindexamen mondharmonica op het Koninklijk Conservatorium Den Haag


DEN HAAG, 20090916 -- Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag vindt 23 september a.s. een speciaal afstuderen plaats. Op die dag studeert diatonisch mondharmonica speler Tinus Koorn af op het hoofdvak jazz harmonica. Het is voor het eerst dat er op een Nederlands conservatorium iemand afstudeert op de mondharmonica. Het eindexamen wordt gehouden in de Kees van Baren zaal, begint om 13:00u en is gratis toegankelijk.

Tinus Koorn werd in 2005 toegelaten op het Koninklijk Conservatorium als leerling van trompettist Jarmo Hoogendijk en de afgelopen 2 jaar studeerde hij bij trompettist Erik Vloeimans. Naast harmonica heeft hij ook korte tijd zang gestudeerd bij Rachel Gould, maar uiteindelijk heeft de beslissing om alle beschikbare tijd aan de harmonica te besteden deze zang carrière tot een vroegtijdig eind gebracht.

De diatonische harmonica, ook wel bekend als de bluesharp wordt veelvuldig gebruikt in de blues maar is een zeldzaam instrument in de jazz. Het spelen van jazz op de diatonische harmonica is een vrij recente ontwikkeling. Het was pas eind jaren 70 dat de Amerikaanse harmonica speler Howard Levy ontdekte dat de op de diatonische harmonica ontbrekende tonen middels een speciale techniek toch gespeeld konden worden.

Als gevolg van de nieuw ontdekte mogelijkheden op de bluesharp is het instrument enorm in ontwikkeling. De harmonicas zelf worden steeds beter en meer geschikt voor het spelen van de nieuwe technieken en het aantal spelers dat grenzen van het instrument opzoekt stijgt gestaag.

Tinus is onder harmonica spelers ook bekend vanwege zijn websites over harmonicas. Zowel www.tenhole.com als www.overblow.com trekken dagelijks velen bezoekers van over de hele wereld. Veel mondharmonica spelers hebben hun kennis over de nieuwe technieken op de diatonische harmonica opgedaan op een van deze websites.

Tinus is actief in een aantal verschillende jazz formaties waaronder zijn trios Koorn Verschragen Lavooij en Tenderly, het Koorn Meijer Kwintet en de groep rond zangeres Ankie van der Pas en gitarist Erwin Beijersbergen. Daarnaast is hij als mondharmonica docent verbonden aan het cultureel centrum van de TU Delft.





Ingezonden persbericht