Klink verspilt geld met nulnorm tabaksrook


AMSTERDAM, 20090923 -- Afgelopen vrijdag verkondigde minister Klink bij Pauw en Witteman dat hij serieus laat onderzoeken of ventilatie een alternatief kan bieden voor het wankelende rookverbod voor horecaondernemers zonder personeel. Bart Hendriksen, adviseur bij Extreme Air-Products, stelt vraagtekens bij dit voorgenomen onderzoek. Wanneer het uitgangspunt blijft dat de ruimte volledig rookvrij moet zijn, staat de uitkomst van het onderzoek namelijk al vast. Geen enkel systeem kan aan deze eis voldoen. Reeds bestaande wetgeving kan wel openingen bieden.

Zodra er in een ruimte ook maar één sigaret wordt gerookt, is het onmogelijk deze ruimte voor 100% te vrijwaren van schadelijke delen uit tabaksrook, aldus Hendriksen. De zogenaamde "nulnorm" is het uitgangspunt van het huidige rookverbod. Wanneer de nulnorm tevens de basis vormt voor het aangekondigde onderzoek wordt de horecaondernemer zonder personeel blij gemaakt met een dode mus.

De nulnorm is in het leven geroepen omdat het uitgangspunt was de werknemer te beschermen en een rookvrije werkplek te garanderen. Deze norm is niet relevant wanneer er sprake is van een horecaondernemer zonder personeel, stelt Hendriksen. Wanneer minister Klink de kleine horeca een serieuze kans wil geven in deze kwestie dient hij deze ventilatie-eis te laten vervallen. Met een aanvulling op het huidige bouwbesluit wat betreft ventilatie zijn er verschillende scenario's denkbaar waarmee roken in kleine horecazaken (zonder personeel) kan worden gereguleerd, zonder dat er een onbetaalbare oplossing wordt aangedragen.

Extreme Air-Products (AXP) is adviseur aangaande de luchtbehandeling van rookruimtes en producent van een luchtzuiveringssysteem om inpandige ruimtes waar gerookt wordt van een aangename luchtkwaliteit te voorzien.