Hartpatiënten Nederland sluit overeenkomst met Letselschadespecialist


BREDA, 20090923 -- De Stichting Hartpatiënten Nederland heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het landelijk letselschadespecialisten netwerk 0800-Ongeval. Dat maken beide organisaties vandaag bekend.

Hartpatiënten Nederland wil op die manier nog beter de belangen van donateurs behartigen. In overleg met haar juridisch adviseur mr P.A.M.M. Dingemans is hiertoe besloten.

Steeds vaker heeft de Stichting gemerkt dat donateurs geconfronteerd worden met problemen die variëren van een ingetrokken invalidenparkeerkaart, verkeersongevallen, ontslag wegens arbeidsongeschiktheid, problemen met verzekeraars en een toenemend aantal medisch verwijtbare fouten.

Hoewel in de afgelopen jaren door de Stichting steeds weer het overleg is gezocht, lijken de medisch adviseurs en verzekeraars nog alleen maar te luisteren naar georganiseerde juridische druk. Vooral op het vlak van de medische fouten lijken de aansprakelijkheidsverzekeraars van ziekenhuizen eerder te verharden dan het overleg te willen zoeken.

Dit laatste is ook de ervaring van letselschadeadvocaat mr Rob Vermeeren uit Breda. Vermeeren bemerkte de afgelopen jaren een fors toenemend aantal claims op dit gebied. Hij constateert dat vrijwel altijd de inschakeling van de netwerk letselschadespecialisten noodzakelijk is, alvorens schuld wordt bekend en schade wordt vergoed.

Ook de Tweede kamer is onlangs om deze reden akkoord gegaan met het wetsvoorstel Deelgeschillen Letselschade. Die maakt het eenvoudiger voor slachtoffers om hun recht te halen. Door middel van een eenvoudig verzoekschrift kan de rechter worden gevraagd in een langslepende kwestie de knoop door te hakken.

Hartpatiënten Nederland zal voortaan dan ook desgevraagd mensen bemiddelen naar één van de 45 van de bij 0800-Ongeval aangesloten letselschadekantoren, die om en nabij de 250 keurmerk gecertificeerde specialisten beslaat.

,,Het grote voordeel van deze samenwerking is dat iedereen terecht kan bij een deskundig jurist en zoveel als mogelijk in de directe omgeving'', zegt voorzitter Jan van Overveld van de Stichting Hartpatiënten Nederland. ,,Alle bij ons aangesloten letselschadeadvocaten en experts hebben stuk voor stuk het Keurmerk Letselschade, mede tot stand gekomen door Slachtofferhulp Nederland'', zegt Rob Vermeeren.

Mensen die letselschade oplopen kunnen het indienen en afhandelen van een schadeclaim maar beter meteen overlaten aan gespecialiseerde juristen. Betrokkenen zijn immers vaak te emotioneel en juridisch onvoldoende geschoold om een vuist te maken tegen grote verzekeraars. ,,Samen met een letselschadespecialist van 0800-Ongeval wordt op deskundige wijze gezorgd dat men krijgt waar men recht op heeft'', aldus Rob Vermeeren.

Het Keurmerk is overigens ook belangrijk omdat veel slachtoffers - als ze al op zoek gaan naar een jurist - vaak nogmaals slachtoffer worden. Dit vanwege slinkse no-cure-no-pay belangenbehartigers, waarbij veelal de kwaliteit op geen enkele wijze is gewaarborgd. Wat de meeste mensen niet weten is dat in zaken waarbij de aansprakelijkheid wordt erkend, de kosten bovenop de schade moet worden vergoed.

Mooi is ook dat het netwerk 0800-Ongeval voor het bepalen van de haalbaarheid van een claim na een medische fout een beroep kan doen op de arts Jannes Koetsier, bekend van het AVRO-tv-programma Missers. Hij beoordeelt de patiëntendossiers kosteloos. Met name hiervoor is de speciale website www.operatiefouten.nl in het leven geroepen. Dit alles om de drempel om iets te ondernemen tegen onverantwoorde situaties in ziekenhuizen weg te nemen.

Meer informatie is ook verkrijgbaar via de website www.0800-ongeval.nl. Het netwerk 0800-Ongeval wordt aanbevolen door Slachtofferhulp Nederland, Stichting De Ombudsman en de Chronisch Gehandicapten Raad Nederland.

Hartpatiënten Nederland gaat er van uit dat haar donateurs het nu nóg beter op kunnen nemen tegen een achteruit schietende gezondheidszorg. "Op deze manier zorgen we ervoor dat men goed terecht kan voor compensatie als men iets is aangedaan. Maar nog belangrijker is dat door dit soort initiatieven, de ziekenhuizen er voor gaan zorgen dat men zaken op orde houdt en, als het nodig is, als de wiedeweerga op orde brengt.

Hartpatiënten Nederland is een organisatie met als doelstelling de belangen van patiënten in Nederland met hart- en vaakziekten te behartigen. De organisatie is ontstaan uit haar twee voorgangers, de Stichting Nederlandse Hartpatiënten en daarvoor de Nederlandse Hartpatiënten Vereniging. Sinds augustus 2008 is de eerste internet-community van hartpatiënten en hun familie actief via www.hartgenoten.nl.

In het netwerk 0800-Ongeval zijn circa 250 keurmerk gecertificeerde letselschadeadvocaten en -experts uit het hele land verenigd. Sinds begin 2008 biedt 0800-Ongeval juridische ondersteuning aan slachtoffers van o.a. verkeers- of arbeidsongevallen en medisch verwijtbare fouten bij het indienen en afhandelen van de schaderegeling.





Ingezonden persbericht