CIZ werkt aan vermindering van bureaucratie met minder medewerkers

23/09/2009 00:59

Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Het CIZ gaat het aanvragen van een AWBZ-indicatie sneller en minder bureaucratisch maken. Daardoor zal de administratieve belasting voor cliënten en zorgaanbieders aanzienlijk minder worden. Het CIZ moet in opdracht van het kabinet over meerdere jaren bezuinigen zodat het budget in 2012 uiteindelijk 25 miljoen euro lager uitkomt. Dat betekent dat het CIZ zijn taken met minder mensen moet uitvoeren. Het CIZ gaat daarom reorganiseren. De raad van bestuur heeft dat vandaag aan het personeel bekend gemaakt.

Het CIZ kiest er voor om na de reorganisatie zelf alle eerste en complexe indicaties te stellen. Voor de tweede en volgende indicatieaanvragen geldt dat het CIZ de indicatieadviezen van gemandateerde zorgaanbieders door middel van steekproeven zal controleren. Nu al wordt twintig procent van de indicaties afgehandeld via standaard indicatieprotocollen gericht op herstelgerichte zorg. De overige indicaties verricht het CIZ zelf.

Voor individuele zorgvragers komt er een systeem van zelfindicatie. Via het internet kunnen mensen zelf veel voorwerk doen, waardoor het afgeven van een indicatie een stuk sneller en simpeler wordt. De administratieve belasting voor zorgvragers en voor het CIZ zal daardoor minder worden. CIZ investeert in slimme ICT-toepassingen om zelfindicatie door derden mogelijk te maken.

Bij het CIZ werken op dit moment 2819 mensen. Zij bezetten fulltime 2295 arbeidsplaatsen (FTE). Tijdens het laatste kwartaal zullen 283 FTE verdwijnen. Als gevolg hiervan zal het CIZ tijdelijke arbeidscontracten die in 2009 aflopen niet verlengen. Daarnaast zal het grootste deel van de arbeidsplaatsenreductie via natuurlijk verloop plaatshebben. In oktober zal duidelijk worden of er ook gedwongen ontslagen nodig zijn. In 2012 zal de reductie van het aantal arbeidsplaatsen zijn teruggelopen met minimaal 418 FTE.

Over het CIZ

Het CIZ is sinds 1 januari 2005 de poortwachter voor publiek gefinancierde zorg. De overheid heeft het CIZ aangewezen als uitvoerder van de indicatiestelling voor de AWBZ. Als onafhankelijke organisatie beoordeelt het CIZ of een cliënt voor zorg in aanmerking komt. Dit gebeurt op basis van beleidsregels van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om indicaties voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en sociaal-medische advisering te laten uitvoeren door het CIZ.





http://www.ciz.nl


Noot voor de redactie:

Mededeling aan redacties,